10 ponturi pentru planificarea vacantei

by Corina Caragea
1 comment

Cel mai asteptat moment pentru un calator pasionat ca mine este acela al planificarii vacantei. Abia astept sa rascolesc netul in cautare de oferte, sa fac calcule, sa compar preturi, sa primesc emailul care promite fericirea : rezervare confirmata! De-a lungul anilor, timp in care am vizitat 48 de orase din lumea asta mare si fascinanta, trebuie sa recunosc ca am cazut in plasa fotografiilor bine facute, a ofertelor ametitoare, a bagajului platit aiurea, ce sa mai – bani pierduti. Asa ca am facut o lista cu ponturi pe care as fi vrut sa le stiu si eu inainte sa ma apuc sa rezerv orice:

  1. Primul pas: alege perioada off season – preturi mai mici si scapi de aglomeratie. Pentru Europa alege aprilie/mai sau septembrie/octombrie, cand vremea este inca buna si te poti plimba linistit.
  2. Fii flexibil. Daca pleci in mijlocul saptamanii e mai ieftin. Se spune ca cel mai bine e sa cumperi biletul cu 54 de zile inaintea calatoriei. Rezerva martea. Se spune ca  in zilele de marti dupa amiaza se gasesc cele mai ieftine bilete de avion.
  3. Biletele de avion – nu te arunca la prima oferta promitatoare. Compara preturile! Eu intru pe : Cheapair, Priceline, Expedia, Kayak. Dar apoi intru si direct pe site-urile companiilor aeriene. Uneori e mai ieftin. Daca iti faci si card de fidelitate, cu atat mai bine, castigi puncte pe care le poti folosi ca reduceri la urmatoarele zboruri.
  4. Pentru calatoriile lungi ia-ti zbor de noapte. Asa am economisit 2 nopti de cazare in Dubai – am plecat de aici la miezul noptii, am ajuns acolo dimineata si am avut toata ziua la dispozitie. La intoarcere am plecat de acolo la miezul noptii de asemenea si am ajuns acasa dimineata. Perfect!
  5. Aboneaza-te pe Facebook sau mail la site-uri motoare de cautare si astfel vei fi mereu anuntat de cele mai bune oferte. De Exemplu – Airfarewatchdog.com
  6. Cazarea – atunci cand caut un hotel, nu ma las pacalita de poze si unghiuri perfecte. Intotdeauna verific hotelul care imi face cu ochiul si pe forumuri si site-uri unde alti calatori au postat propriile fotografii si impresii. La randul meu,  fac recenzii. Recomand sa arunci un ochi si pe hoteluri de tip boutique, dar si pe site-uri unde localnicii isi pun la inchiriere propriile case. In Grecia am stat intr-o vila DE VIS, la pret de nimic, la un pas de plaja, iar in Italia proprietara apartamentului ne-a devenit prietena si ghid pretios, intr-un oras asaltat de turisti, unde noi, datorita ei, am descoperit locuri nestiute de altii. Iata cateva exemple de site-uri de acest tip: Airbnb.com, Homeexchange.com, Flipkey.com, Homeaway.com, Holidayrentals.co.uk.
  7. Bagajul – aici este punctul in care pic mereu in capcana. Ce fata nu are tendinta sa isi inghesuie tot dulapul in valiza si de fapt sa nu poarte nici un sfert din haine? Nu-ti lua bagaj mare. Fa-ti valiza cu cap si gandeste-te ce poti cumpara de la fata locului si ce haine poti refolosi, spala, combina. De asemenea, pentru orice eventualitate (in care bagajul de cala se rataceste) pune-ti in valiza de mana cateva obiecte vitale. Eu pun un prosop, medicamente, un tricou, lenjerie intima, sosete, aparatul foto si cei mai comozi pantofi. Nu port curea – astfel economisesc timp la controlul din aeroport.
  8. Daca esti genul de turist comod, care se cazeaza la resort si vrea All Inclusive, ia in considerare si varianta Croaziera. Este o alternativa buna pentru ca ai fix acelasi comfort, dar castigi puncte la traseu – in fiecare zi te trezesti in alta tara/insula. Am incercat si eu o singura data, dar va voi povesti experienta intr-un post separat pe viitor.
  9. Rezerva pachet: hotel + avion si vei avea acces la oferte ce nu sunt accesibile publicului larg. Tot mai multe site-uri iti fac oferta aceasta varianta de 2 in 1.
  10. Transportul la destinatie – eu personal aleg in locul masinii orice alt mijloc de transport – scuter, bicicleta, tren, barca. Este mai ieftin, mai distractiv, mai ales in tren, cand ajungi mai rapid la destinatie, stai linistit si admiri peisajul si nu ai grija condusului sau a drumului obositor. Intre Tokio si Kyoto am clipit de doua ori si am ajuns! 🙂 Nici chiar asa, dar trenul acela zboara, nu alta! Daca insa nu poti renunta la masina, sa iti dau un pont: chiar daca ai nevoie de ea doar 3 zile, s-ar putea sa fie mai ieftin sa inchiriezi masina pe o saptamana. Verifica inainte sa iei decizia, caci unele companii au oferta mai buna pe o perioada mai lunga. Si mi-ar fi placut sa stiu inainte ca imi trebuie un card…de credit! In Milano nu am primit masina fara card de credit, iar in Israel am avut nevoie de o mare suma disponibila pe card, pe care ei sa o poata bloca drept garantie. Asadar, citeste BINE conditiile acelea scrise mic in josul paginii 🙂

Vacanta placuta! 

You may also like

1 comment

Sile 27/02/2019 - 12:47

Buna!Cum ma abonez la postarile tale?

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.