Ninge cu fulgi mari peste New York. A pornit deodată, ca și cum aș fi într-un film. Tot decorul este aranjat de Crăciun, piesele din puzzle perfect puse la locul lor: vitrinele fantastic decorate și luminate, bradul de la Rockefeller Center, casele împodobite. Dar parca totuși ceva lipsește. Personajele. Merg pe trotuar fără sa mă împingă mulțimile de turiști, magazinele sunt aproape goale, Times Square numără și ea puțini musafiri, celebrele scări roșii sunt libere, așa ca mă așez liniștită, găsesc LOC, fac o poza a noului New York. Oare așa urme să fi lăsat pandemia?
Doua străzi mai încolo parca văd și acum coada interminabilă la cea mai buna pizza din oraș. Înghețam așteptându-mi rândul. Acum intru liniștită, chiar îmi aleg eu masa, John’s Pizzeria este pe jumătate goală oricum. Tot coadă era și în fața a doua magazine preferate din New York, care îmi furau timp din vacanță și spațiu în valiza, acum sunt doar fantome. Unul este complet desființat, altul e în moarte clinică – rafturile semi goale, angajați sictiriți și clienți putini. La metrou parca îmi aud ecoul vocii, doar cafenelele sunt pline…de oameni care și-au mutat biroul acolo.
Așa am regăsit New York în noiembrie 2021. Nu știu dacă sa mă bucur sau nu. Am găsit chiar pentru a doua zi bilete la un spectacol de Crăciun, am reușit sa mă bucur de oraș, sa mă relaxez, sa îl privesc, așa cum pe vremuri nu aveam loc, timp, dar nu asta era totuși farmecul acestui oraș? Acel zumzet continuu.
Vacanta mea a continuat cu o săptămână la Boston. Am avut impresia ca avionul m-a lăsat la Londra 🙂 Spuneti si voi, cat de diferit este nu numai de New York, dar si de alte parti ale Americii. Linistit, cu un parc superb, cel mai vechi parc public din America – Boston Common, plin de veverite si ratuste, cu strazi late si case desprinse parca din cartierele londoneze. Daca in New York, Craciunul e intre magic si comercial, aici chiar e poveste. Aici va las poze, iar pe contul meu de Instagram gasiti si filmari si recomandari.
Am poposit încă o zi la New York, în decembrie, în drum spre casă. Cu totul altă poveste! Prețurile cazării s-au triplat, restaurantele pline, străzile ticsite de turisti înghesuiți sa vadă și să filmeze spectacolul luminilor de pe Fifth Avenue, orașul a înviat brusc, ca o minune de Crăciun în filmele în care mă cred eu pe aceste străzi 🙂 Este din nou devorat de turiști, în ciuda prețurilor simțitori mai mari decât în alte luni de decembrie în care l-am vizitat și a restricțiilor care sunt ca niște examene tot mai dure de care călătorii trebuie sa treacă.
Eu am stat cu inima strânsă pana în ultima clipă și la dus și la întors, bagajele au așteptat rezultatele testelor PCR. Din păcate în acest vremuri, lista pentru vacanta este mai lunga decât cea pentru Moș Crăciun. Iata câteva informații și ponturi pe care mi le-ați cerut, sper să vă ajute, căci aeroportul e plin de turiști dezorientati, panicați, nervoși din cauza restricțiilor de călătorie mereu în schimbare.
- orice plan de vacanță începe cu o vizita pe site-ul Mae.ro. Acolo verificați destinația, informațiile sunt actualizate și singurele oficiale.
- documente: pentru America este necesar sa aveți pe lângă viza (mă întreba cineva cum o poate prelungi în aceasta perioada în care ambasada nu programează interviuri – eu am făcut totul pe site, pașaportul cu noua viza a venit în câteva zile prin curier) , dovada vaccinării PLUS rezultatul negativ al lui test PCR efectuat cu o zi înaintea plecării, dar se accepta și antigen. În aeroportul Otopeni exista un centru de testare și vaccinare. Rezultatele testelor vin în 6 ore pentru PCR și în 15 minute pentru antigen.
- masca trebuie purtată în spațiile publice închise (metrou, mall, cafenele, săli de spectacol). Sunt însă hoteluri sau restaurante care au afișat faptul ca vaccinații pot sta acolo fără mască. Certificatul verde a fost obligatoriu la intrarea la obiective turistice sau la un spectacol de Crăciun, de exemplu. Apropo, eu am fost la “One night before Christmas – Cirque Du Soleil”, la Madison Square Garden, dar vă recomand sa vedeți neaparat “The Rocketts”. Pe canalul meu de YouTube aici puteți sa vă bucurați de o părticică filmată când am fost eu, acum trei ani.
- M-am cazat și de aceasta dată în zona mea preferată, lângă World Trade Center. Liniștită, curată, bine legată de restul orașului cu mijloacele de transport nenumărate, aproape de Oculus, un mall modern. Hotelul se numește Washington, pe strada Albany. In zona sunt și multe cafenele și restaurante, așa ca va recomand Black Fox pentru mic dejun și cafea. Mi-a placut si Colombo si nu cumva sa nu gustati un cookie faimos de la Levain Bakery.
- Nu ratați o vizită la Hudson Yards, o noua atracție, la patinoarul din Central Park sau la cel de la Bryant Park, unde este și târgul de Crăciun, o seară deasupra orașului, la 230 Fifth Rooftop Bar și o plimbare prin Dyker Heights, un fel de cartierul lui Moș Crăciun, căci acolo vecinii sunt parcă într-o competiție, care are gospodăria mai frumos împodobită de Crăciun.
- Ca să nu am grija internetului, in prima zi am cumpărat o cartela de 50 GB, 50 dolari a costat.
- Atunci când alegeți un restaurant/bar, este recomandat sa faceți rezervare în această perioada, am crezut că din cauza distantarii, căci unele mese trebuie lăsate goale, dar peste tot era plin (majoritatea cer certificatul verde) iar restricții de noapte nu erau. Dar supriza – uneori, rezervarea costă. Un exemplu – cereau 75 dolari pentru a rezerva o masă, bani pe care nu ii scad din notă. Iar timpul petrecut la masă iti e limitat la 90 de minute. Este bine sa știți înainte.
- multi ați intrebat de buget, ce vă pot spune este că America mi s-a părut de această dată mai scumpă ca niciodată. Biletele de avion încep de la 700 de euro, dar nu ele au crescut, nici hotelul nu a costat mai mult ca de obicei, opțiunile fiind variate, mă refer la cheltuielile zilnice de acolo. De la un mic dejun (20 dolari o omleta, 5 dolari o cafea) pana la transport ( 3 $ o călătorie cu metroul, 110 $ m-a costat un taxi de la aeroport la hotel) pana la bilete la un spectacol ( 160 $ doua bilete la un show muzical, 400$ la un meci de NBA). Și ei au și obiceiul neplăcut pentru noi turiștii care nu știm, sa treacă pe meniu/eticheta prețul FARA taxe. Așa la final…surpriză. De asemenea, bacșișul este trecut pe notă și începe de la 20%. Apropo de bacșiș, de aceasta dată calitatea serviciilor mi-a părut scăzută. Pentru cei pasionați de cumpărături…magazinele nu vă mai atrag cu reduceri fantastice, au marfă mai puțină și angajați care nu își mai dau așa mult interesul. Așa am întâlnit eu. Iar oamenii care locuiesc efectiv pe un trotuar sunt mai multi acum 🙁
- pana la Boston (filmul vacantei îl puteți vedea pe control meu de Instagram @I_am_a_traveller_soul) am ajuns cu avionul, o ora aproximativ, 70 $ biletul, FĂRĂ bagaje la cală. Ele costa 30 de dolari bucata, iar dacă depășești greutatea chiar și cu câteva kilograme …100 de dolari este taxa, deci atenție.
- la întoarcere, pentru ca veniți acasă din afara zonei UE, trebuie sa prezentați rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu 48 de ore înaintea îmbarcării. Atenție! Îl puteți face GRATIS! Eu l-am găsit cu prețuri de la 175$ pana la 450$. Ceva îngrozitor. Sunt foarte multe oferte, trebuie sa știți pe care sa o alegeți. Unele cer programare, altele nu, altele nu au locuri, altele oferă rezultatul în 4 ore, în 24, 48 sau chiar 90. Unele tin cont dacă aveți asigurare de santatate în America, altele nu. Era sa pic și eu în capcană și sa plătesc atât pe un test. Noroc ca am găsit LabQ, așa se numesc, au costuri pe strada, cozile sunt mici, nu se fac programări, dar eu mi-am completat fisa înainte pe site-ul lor și am venit cu un cod QR ca sa mearga mai rapid, iar rezultatul l-am primit pe mail în 24 de ore. I-am găsit numai în New York. Pentru Boston găsisem Sameday – 175$ un test, numai cu programare prealabilă pe site.
Am fost întrebată pe Instagram, unde am postat mai mult ca niciodată filmări și poze din aceasta vacanta, dacă m-aș muta în America. Niciodată sa nu spui niciodata. Acum nu mă tentează. Spania e mai aproape de firea mea. Cred ca orice țară are cu totul altă față atunci când ti-se arată ție, turist fiind, decât atunci când ești localnic. Imi place America, m-am intors la ea de fiecare dată cu bucurie, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Miami, Washington, Chicago și mereu cu o oprire în New York, insa nu știu dacă aș putea locui acolo. Acum cred ca am savurat această vacantă mai mult ca niciodată pentru ca îmi era dor de călătorii, au fost doi ani în care am fost cu toții puși la încercare mai ales psihic și cred că, sa ne putem păstra întregi la minte nu trebuie sa uitam de pasiunile noastre, de ceea ce ne face fericiți și sa învățăm să ne adaptăm la noua realitate.
Nu știu când va fi următoarea vacanta, cine știe ce va fi mâine… deocamdată mă bucur de amintirile din aceasta ce tocmai s-a încheiat. Va pup și vă doresc Sărbători linistie!
5 comments
O vacantă de vis,dar un pic cam scumpă asta si din cauza pandemiei.
Pozele sunt wau și fotograful merită nota 10(banuiesc că soțul ar fi)! Cred că esti printre puținele vedete care își tine familia de ochii presei.
Îți mai lipsește un lucru,copiii(ai fi o mamă extraordinară după părerea mea) ☺☺☺
O vacantă de vis,dar un pic cam scumpă asta si din cauza pandemiei.
Pozele sunt wau și fotograful mărită nota 10(banuiesc că soțul ar fi! Cred că esti printre puținele vedete care își tine familia de ochii presei.
Nimeni nu știe ce va fi maine!
Sint bucuroasa ca ti-ai petrecut o vacanta sa zicem de neuitat, in America, dar eu as clasa Europa pe primul loc,…Acolo da, ai ce vedea…si eu am in plan sa vizitez Spania, dar poate cind o-i fii la pensie., dar nu asa curind….mi-au placut fotografiile tale, minunate chiar, si comantarile tale au fost excelente. Bravo,!…cinste tie si celor care te-au sustinut in aceasta cariera!
Super interesant . Frumos povestit.