Bucovina chiar e de poveste

by Corina Caragea
8 comments

¨Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parca-mi salta si acum inima de bucurie!¨… “Amintiri din copilarie”, Ion Creanga.

M-am intors in copilarile, la povestile lui, la natura, simplitatea si bunatatea pe care am descoperit-o in curtile bucovinenilor si chiar am intrat in casa copilariei lui Ion Creanga. In satul Humulesti, astazi muzeu, casa in care a crescut autorul roman poate fi vizitata. Are mobila, hainele, tacamurile si chiar personajele din povestile lui acolo, in parcul ce o inconjoara.Am petrecut o minivacanta de 4 zile in aceasta parte a tarii pe care abia asteptam sa o descopar. Calatoria a inceput din Iasi. Am ajuns acolo cu avionul din Bucuresti si l-am gasit ca o surpriza foarte – foarte placuta! Imensul Palat al Culturii, cu 4 muzee inauntru ce isi asteapta vizitatorii, terasele cochete si intinderea verde ce il inconjoara, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Piata Unirii, o cafea buna si o plimbare prin Parcul Copou, la teiul batran de 265 de ani al lui Eminescu, loc de inspiratie pentru poet, toate au fost un start perfect pentru excursia ce ma astepta – in Bucovina de poveste. Am inchiriat o masina si am intrat intr-un tinut de basm. Nu am intentionat sa ii dau o nota foarte religioasa vacantei mele (desi porneam spre zona nucleu al credintei ortodoxe), insa nu stiu o alta vacanta mai curata si linistita ca aceasta evadare de cateva zile din nebunia capitalei.

Pentru cazare am ales o casuta din povesti, traditionala, insa cu toate facilitatile moderne, casuta aflata in Gura Humorului. Pentru ca stiu ca ma veti intreba, casuta cu doua camere a costat 700 RON pentru 2 nopti cu mic dejun inclus. Pentru pranz si cina am ales alta pensiune din zona. Are sens sa va spun cat de buna este mancarea in zona Moldovei? Imi ploua in gura chiar cand imi amintesc de ciorba radauteana, de tochitura de hribi, de socata, poale-n brau sau papanasi.


Din Gura Humorului am pornit spre manastirile ce atrag ca un magnet mii de turisti ,(foarte multi straini) aceste capodopere si mosteniri nepretuite. Sucevita mi-a placut cel mai mult, ultima la care am ajuns in cercul desenat pe harta calatoriei mele in Bucovina. Va recomand sa priviti cu atentie cea mai frumoasa fresca – SCARA VIRTUTILOR. Verdele este domanant cromatic, el simbolizand Duhul Sfant. Manastirea este inconjurata de ziduri inalte si groase si te teleporteaza inapoi in timp, pe vremea lui Stefan Cel Mare, singura scena care te aduce in zilele noastre fiind sedinta foto improvizata de un mire si o mireasa in fata ei.Vechi de secole, manastirile sunt imbracate in picturi superbe si reproduc scene biblice, culturale sau istorice. Este recomandat sa va purtati cu grija cu ele, sa nu atingeti peretii si sa pastrati linistea. Nu imi vine sa cred, uitandu-ma la  picturile de pe peretii exteriori ai Manastirii Moldovita, ca acestea au rezistat mai bine de 500 de ani! Moldovita se afla aproape de granita cu Ucraina si este una dintre bijuteriile arhitecturale unice in Europa, inclusa si ea pe lista UNESCO.


Vedeta zonei este Manastirea Voronet, cu celebrul ei vesmant albastru. I se mai spune si ¨Capela Sixtina a Estului¨, datorita frescei ¨Judecata de Apoi¨. Nu reusesc sa va arat in poza mea acel albastru celebru, pentru ca m-a prins o ploaie teribila cand am ajuns acolo…Fiind cazata in Gura Humorului, nu puteam rata Manastirea Humor, iar acolo va recomand si o urcare in turn. 

Tot in Gura Humorului exista si un parc de aventura, cu trasee si provocari, dar e bine sa aruncati o privire si la o traditie pastrata de secole, pentru care aceasta zona este renumita: incondeierea oualor.

Trebuie sa stiti ca drumurile sunt bune, pentru cei care inchiriaza masina, dar si ca exista multe trasee turistice pentru cei care merg cu bicicleta sau cei care vor sa exploreze zona pe jos.

Vacanta s-a incheiat cu inca o oprire in Iasi, ca prea frumos este 🙂 Asadar, va recomand cu caldura o excursie de cateva zile in Bucovina..de poveste!

Pe curand!


 

You may also like

8 comments

Miha 07/06/2021 - 23:17

Hey… Eu as vrea sa ne spui localuri ok in care se poate lua masa! Thanx😉😊

Reply
Cristi Panaitescu 21/11/2019 - 22:47

Și înainte voiam să văd Bucovina. Acum…nu mai am stare, așteptând să vreau sa o vad. Parc aș citi la nesfârșit, dar as vrea sa văd. E mai bine. Superb ai scris, ca de fiecare dată.

Reply
Alexandra 20/07/2019 - 12:05

Cum se numea căusuța?

Reply
corinacaragea 20/07/2019 - 16:12

La Roata

Reply
Sandra 28/06/2019 - 12:23

Scuze, rectific ultimul emoticon 🙂

Reply
Vasile 27/12/2021 - 22:15

Mă bucur că ti-a placut in Bucovina! Dar ca să fie totul si mai frumos te invit la Vatra Dornei.Acolo vei descoperi lucruri si peisaje mai frumoase(zic eu).
Ar fi un material bun pentru blogul tău!
Cine știe,poate pe viitor te vei muta la țară,trasaturi de tarancuta ai avea! Poate pe viitor te vei muta cu soțul si copii la tară.

Reply
Sandra 28/06/2019 - 12:21

Buna Corina,
ca de obicei, scrii ft frumos pe acest blog si citesc fiecare postare cu mare entuziasm, placere si nerabdare. Nici acest articol nu a facut exceptie, marturisesc ca am facut si eu o excursie la manastirile din Bucovina, doar ca acum ft mult timp. Trebuie sa spun ca m-a inspaimantat putin (mai mult) pretul pe care l-ai precizat pt cazare, 700 RON pt 2 nopti cu tot cu mic dejun mi se pare un pret cam mare, pt Romania cel putin. Cred ca este adresat mai mult strainilor 🙂 dar sigur, si romanilor care isi permit 🙂 oricum, pozele sunt superbe si iti multumesc ca mi-ai readus aminte de acest loc superb pe care am avut si eu ocazia sa-l vizitez 😡

Reply
corinacaragea 29/06/2019 - 00:58

Multumesc 🙂 era destul de mare casuta. Noi am fost 4. Incapeam si 6, as spune. Deci pretul se imparte.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.