Ce se intampla, doctore?

by Corina Caragea
1 comment

Oho, de cate ori nu am spus “Ce se intampla, doctore?” in calatoriile mele prin lume… Si acum hai sa imi pun cenusa in cap. Sa nu radeti! “I’m only human, after all”…

M-am intors cu “ochelari” de la plaja, mi-am petrecut 6 zile din cele 7 de vacanta in Turcia in camera de hotel, caci aratam dupa prima zi ca un pui la rotisor si urlam la orice scama ce imi atingea pielea, am mancat pe nerasuflate un burger in New York si visul meu american a purtat o vreme numele Imodium 🙂 , am si acum in minte Revelionul de la Londra petrecut la 39 de grade – in termometrul meu, iar dorinta de la miezul noptii a fost scurta si extrem de valoroasa: un Paracetamol, bijuterie rara in nebunia acelui oras tocmai atunci. Si cate si mai cate. Nu mai zic, ca ma fac prea tare de ras. Pe de alta parte, am descoperit secrete de frumusete in Bali, nu pierd nicio ocazie sa fac sport pe orice continent as ateriza si sunt invidioasa de mor pe pielea perfecta a thailandezelor, prospetimea si tineretea parca vesnica. Invitata mea de astazi stie niste secrete pretioase pentru noi toti – aventurieri, calatori sau nu, visatori la tinerete fara batranete si silueta fara cura si abdomene, fandari si alti demoni – glumesc 🙂 Si pe ea sunt invidioasa, dar ma iarta 🙂 Si nu numai eu. Cine ghiceste primul ce varsta are Oana Cuzino, fara sa caute pe Google?? 🙂 

  1. Ce ar trebui sa stie orice turist inainte de a pleca la drum in vacanta? Ce sa isi puna in valiza ca sa nu spuna “Ce se intampla, doctore? ” 🙂

Cand pleci in vacanta, nu te gandesti decat la relaxare si bucurie si acest lucru presupune o stare de sanatate perfecta. Pentru ca probleme de sanatate sa nu iti perturbe  vacanta, trebuie sa ti pregatesti din timp o mica trusa farmaceutica si sa nu te bazezi pe cei vei gasi la destinatie.

Trusa completa pe care eu o recomand mai ales daca pleci in vacanta cu copii se regasteste aici https://doc.ro/trusa-de-medicamente-pentru-vacanta-cu-copilul. Pe scurt, cred ca cele mai importante sunt medicamentele pentru raceli si decongestionantele nazale, medicamentele pentru raul de miscare, Imodium, un antispastic si un pansament gastric pentru problemele digestive neasteptate, dar si un dezinfectant bun, pe care sa il ai la indemana.

  1. Turistii vor sa ia tot soarele in vacanta la mare. Cu toate ca accesul la informatie este astazi foarte facil, plajele sunt pline in toiul zilei – copii, dar si parinti arsi de soare sau cu uleiuri menite sa sporeasca bronzul. Ce le recomanzi?

Te poti bronza sanatos si sigur daca folosesti o lotiune de plaja cu factor de protectie de cel putin 30. Pana la urma expunerea la ultraviolete poate reprezenta un risc serios pentru sanatate si trebuie inteles faptul ca organismul nostru dispune de o capacitate limitata de a le contracara efectele nocive. Pentru a monitoriza aceasta cantitate maxima zilnica putem purta dispozitive inovative cum ar fi Sun Meter, recomandat de Societatea Romana de Dermatologie sau alti plasturi inteligenti, iar cand am atins acest prag sa ne acoperim sau sa ne retragem la umbra. Pentru a fi in zona de siguranta,  trebuie sa aplicam crema de protectie solara la fiecare doua ore, sau imediat dupa ce am iesit din apa. Pentru a preveni afectiunile asociate cu temperaturile ridicate, trebuie sa  limitam activitatile care dureaza peste 15 minute, atunci cand este foarte cald sau cand umiditatea este ridicata. Trebuie sa ne hidratam, chiar daca nu ne este sete – un pahar mare de apa la 20 de minute . Cand calatorim intr-o zona cu clima mai calda decat in Romania, mai ales cei mici, dar si noi adultii avem nevoie de o saptamana pentru a ne acomoda cu temperaturile ridicate, in special daca aerul este si umed si ca intensitatea UV poate fi mai mare decat la noi in tara. Asa ca se impune monitorizarea UV prin bratari si plasturi speciali si evitarea orelor 11:00- 17:00 pentru a ramane sanatosi.

  1. De ce reguli de sanatate tii tu cont atunci cand esti in vacanta?

In primul rand ma hidratez corespunzator si prin consumul de alimente bogate in apa, incerc sa fac cat mai multa miscare, sa evit situatiile riscante si sa ma informez foarte bine cu privire la destinatiile locale.

  1. Ce ai intotdeauna in bagajul de mana in avion?

Minimum necesar- un dezinfectant bun, si 2-3 pastilute din cele enumerate mai sus, antialgice, antispastice, antiemetice… atat pentru mine, cat si pentru prieteni. I-am obisnuit asa 🙂

  1. Care este destinatia ce ti-a ramas in suflet dintre toate calatoriile tale?

Toate destinatiile alese pana acum au avut un farmec aparte. Nu sunt genul de persoana care sa ma intorc neaparat intr-un loc, prefer sa explorez mai departe alte destinatii. Mi-au placut insa mult Bahamas, Caraibe, Thailanda, Australia, Malezia, Provence, Los Angeles, New York…

  1. Faci sport regulat. In vacante ce fel de miscare preferi? Mergi si acolo la sala sau inlocuiesti sportul de acasa cu alergare pe plaja sau sporturi pe apa, de exemplu?

Nu sunt o impatimita a sportului, deci nu  frecventez salile de sport in vacanta,  prefer sa ma relaxez asa ca incerc sa declin sportul in functie de destinatie – inot, mers pe bicicleta, tiroliana, volei pe plaja, paddle board, canoe… Incerc sa merg mult pe jos si sa imbin miscarea cu explorarea in detaliu a culturii locale.

  1. Multe femei te admira pentru felul in care arati, esti un model pentru ele si as vrea sa le spui de ce reguli de frumuseste tii cont chiar si in vacanta?

In primul rand, grija pentru ten si piele, prin hidratare si folosirea cremelor cu factor de protectie, care s-au dovedit cele mai eficiente cand vorbim de fotoimbatranirea cutanata. Apoi, incerc sa nu excelez in greutate, chiar daca pe ale meleaguri sunt tentatii culinare periculoasa, ma rezum la a gusta din  toate, in limite rezonabile. Oscilatiile prea mari in greutate intr-un sens sau altul streseaza pielea, asa ca e de preferat sa te intorci cu aceleasi kilograme din vacanta – sa nu slabesti sau sa te ingrasi mai mult de 2-3 kg. In rest, relaxare si bucurie, sa privesti toate situatiile neasteptate cu umor si detasare. Relaxarea previne ridurile 🙂

  1. Care este locul tau preferat din Romania, pe care l-ai recomanda oricarui turist strain?

Romania este o tara frumoasa,cu o natura vie si peisaje impresionante,  natura a fost generoasa cu noi. Dar chiar daca  regasesti zone spectaculos de frumoase in aproape orice colt al tarii, pe care noi romanii le apreciem cu siguranta, m-as abtine sa fac recomandari turistice unor persoane obisnuite cu confortul in vacanta, fiindca standardele noastre, din acest punct de vedere, lasa mult de dorit….

  1. Spune-mi un truc de frumusete invatat dintr-una dintre calatoriile tale. Un ulei de par, un fel de masaj, o crema sau o practica pe care ai vazut-o la localnici. Eu, de exemplu, m-am intors din Mauritius cu mult ulei de cocos pentru piele si par 🙂

Da, si eu am descoperit uleiurile hranitoare pentru piele explorand zonele calde ale lumii. Asa am inteles cum isi pastreaza femeile o piele frumoasa si tanara, in ciuda expunerii excesive la soare, utilizand untul de shea, cacao, cocos, jojoba, portocale… Este primul lucru pe care il achizitionez cand merg in tari exotice. Cand ajung la destinatie, mai ales ca aleg hoteluri care au si un Spa interesant, imi fac din timp programarile pentru masaj, de preferat chiar zilnic. Cred ca drenarea limfatica adecvata si masajele diverse sunt foarte importante dupa calatorii mai lungi cu avionul si in general, in vacantele active si iti mentin starea de sanatate si de buna dispozitie.

Sursa foto: Facebook, www.doc.ro

You may also like

1 comment

Alexandru Ioan Coman 17/08/2017 - 00:34

F frumos si educativ va urmaresc cu interes jurnalul.Multumesc frumos.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.