“Ne pare rau, nu puteti zbura in Creta. Nu aveti codul QR.
Poftim? Dar am emailul de confirmare ca am completat formularul.
Da, dar daca nu ati primit pana la aceasta ora si codul QR, nu va putem lasa sa va imbarcati. ”
Un alt zbor pentru Creta mai era, printr-o minune, cu greu gasit (multumim Skytour) a doua zi, un charter, dar stai! Fix la doua ore dupa ce expira valabilitatea testului Covid!!! Ce cosmar!
Asa arata un start de vacanta in anul 2020, cand indraznesti sa iti faci planuri de calatorie, rugandu-te ca pana pleci sa nu intre destinatia ta pe lista tarilor care cer carantina, sa nu ti-se anuleze zborul din lipsa de pasageri, sa gasesti un loc la timp la o clinica pentru testul Covid, sa nu ai vreo surpriza la rezultat, sa completezi formulare, sa iti pui in bagaj masti si gel dezinfectant, iar cand toate acestea se aliniaza perfect, abia atunci poti sa te relaxezi, caci asta inseamna pana la urma VACANTA, nu?!
Dar stiti ce? Cu toate astea, aceasta vacanta a fost aproape PERFECTA! Poate pentru ca imi era asa dor de o calatorie si am apreciat altfel totul. Sau poate e ca-n fotbal – “ocaziile se razbuna” 🙂 Am gasit totul impecabil – de la cazarea care arata chiar mai bine decat in poze, la mancarea delicioasa, grecii prietenosi si deja experti in relatia cu turistii, plajele, culorile apei IREAL de frumoase, preturile bune, respectarea regulilor de igiena si distantare, vremea..
Un mic si neinsemnat amanunt – ultima zi de vacanta am crezut ca e si ultima mea zi pe acest pamant. Uraganul deja se apropia de Grecia, iar eu l-am “intampinat” pe mare. Slava Cerului ca sunt vie. Dar nu vreau sa raman cu aceasta amintire despre Creta, un adevarat Paradis exotic al Europei.
Poate pentru ca am ales ca niciodata sa plec in septembrie, in sfarsit nu am mai gasit plaje sufocate de turisti, nu m-am mai “batut” pentru un loc la taverna, pentru un sezlong, pentru un hotel, pentru un loc pe vapor, pentru o poza buna la o plaja ce trebuia sa fie salbatica, dar a devenit “perfect Instagram spot”.Saaaau….poate toate acestea sunt de fapt efectele pandemiei. Turismul a fost prabusit, iar asta se simte si se vede atat de tare intr-o insula in care oamenii pe asta se bazau. Grecii se plang ca anul acesta a fost dezastruos. Terasele, locurile de distractie, strazile, plajele, portul, hotelurile erau toate…aproape goale. Sau inchise. Abia vedeai cativa turisti rataciti in locurile in care altadata acolo ar fi fost forfota, inghesuiala la magazinele de suvenituri, coada la usa restaurantelor sau la firmele care organizeaza tururi si excursii catre alte insule. Vanzatorii se uitau tristi in zare, iar prin tavernele lor batea vantul.
In centrul vechi din Chania situatia se schimba, mai ales pe seara, cand portul devenea animat pentru cateva ore. Dar totul cu reguli – in interior toata lumea purta masca, nu intrau in magazin mai mult de 4 clienti in acelasi timp, iar dezinfectantul era la orice colt.Creta a fost destinatia perfecta mine pentru aceasta toamna 2020. Insula m-a surprins atat de placut incat am inundat Instagramul cu poze, starnind curiozitatea multora dintre voi care ati crezut ca am aterizat in Maldive, dar veti gasi imagini video absolut incredibile si pe canalul meu de Youtube. Plajele sunt WOW! De la plaja cu nisip roz pana la laguna Balos sau insula Chrissi, asemenea culori eu nu am vazut decat in Hawaii sau Thailanda, dupa ore intregi de zbor. Si cu asta voi incepe:
- Cum am ajuns in Creta?
Eu am gasit un zbor direct si ieftin cu o companie low cost, dar exista si chartere sau zboruri cu escala in Atena. In jur de 200 de euro este pretul. Insula in care legenda spune ca s-a nascut Zeus, cu ape turcoaz, verzui, albastre, este la numai o ora si jumatate de zbor. Totul merge lejer daca esti in regula cu “actele” ce orice pasage trebuie sa le aiba in vremurile stranii pe care le traim – acel formular, codul QR si testul Covid facut cu 72 de ore maxim inainte si desigur -negativ – iar masca obligatorie. Nu am asteptat la cozi nicaieri, nici aici, nici la greci. Aeroportul din Heraklion este principala poarta de acces a insulei, dar eu am ales aeroportul din Chania, in partea opusa a insulei, pentru apropierea de plaje mai frumoase si de orasul cu strazi inguste, pavate, terase cochete, aer boem, dar istorie zbuciumata, si arhitectura de influenta turceasca si venetiana. Creta, cea mai mare insula greceasca este la intersectia drumurilor a trei continente – Asia, Europa si Africa, iar aceste influente se regasesc atat in arhitectura cat si in farfurie.
- Unde m-am cazat?
Multi mi-ati scris cu rugamintea sa va dau detalii despre casa in care am stat in Creta. Este un loc pe care am pus ochii in 2017, dar era mai mereu ocupat. Am avut norocul sa gasesc acum un loc, iar pretul a fost unul foarte bun, raportat la ce am gasit la fata locului – o casa mare, cu piscina, cu absolut tot ce este necesar pentru a locui acolo 11 zile, inconjurata de livezi de maslini, de portocai sau lamai chiar la usa, dar cel mai important: curata bec si dezinfectata ca la carte. Pozitia ei era una ideala, sus pe un deal, oferind o panorama superba … chiar din pat. Ei spun ca 6 oameni pot locui acolo, eu zic ca in realitate doar trei stau perfect comod. Pentru mine a fost mai mult decat suficienta. Se numeste Spilia Village Hotel si este un complex de camere si vile aflat intr-un sat linistit, la doar 20 de minute de Chania. Am avut mic dejun inclus, o piscina comuna, insa a fost la alegerea mea sa folosesc aceste servicii. La fel, totul conform regulilor de igiena. In video-ul de la finalul articolului vedeti detaliile casei inchiriate de mine.
- Cele mai frumoase plaje din Europa
Da, da, am fost in vacanta in Grecia, nu in Maldive. Desi, uitandu-ma la poze, parca nici acum nu imi vine sa cred. Acele culori ale apei erau ireal de frumoase, clare, toata paleta de albastru, dar in acelasi timp ape linistite si deloc adanci pe mare distanta. Am avut o masina inchiriata, cred ca este cea mai buna varianta de transport daca ajungi in Creta. Si voi lua plajele pe rand, in ordinea preferintelor mele:
– Elafonissi cea roz
Pentru mine aceasta este plaja PERFECTA! Nu imi vine sa cred ca la numai o ora si jumatate de Romania exista asa plaja. Faimoasa pentru nisipul ei ROZ, fin si apa turcoaz, aceasta plaja este un magnet pentru toti turistii. Eu din fericire am gasit-o fix asa cum mi-am dorit: goala. Cum nu stiu sa inot, a fost ideal pentru mine sa pot merge mult in apa fara sa ma panichez 🙂 De fapt, acolo este o laguna si vei vedea ca se formeaza cateva piscine naturale. Nisipul chiar e roz, nu este o pacaleala pentru turisti. In plus, are toate facilitatile – un bar, sezlonguri, toatele, cabine de schimbat, o taverna, un magazin si poti ajunge usor la ea cu masina.
Drumul este sprijinit de munti, dar condu cu grija daca te prinde noaptea – este foarte ingust si cam periculos. Imaginile pe care le-am filmat acolo m-au lasat si pe mine gura-casca. Asa culori … eu sigur nu am mai vazut in Europa. Nici macar in Sardinia, care pana acum era prima in topul meu cand venea vorba de plaje.
– Insula Chrissi, Caraibe al Europei
Ce ai lua cu tine pe o insula pustie? As zice sa iti iei aparatul foto, neaparat, masca de snorkeling, o umbrela si un prosop. Daca vrei, poti lua si cortul pe insula Chrissi, un paradis exotic ascuns al Europei. Un prieten mi-a oferit acest pont. La numai 45 de minute cu vaporul, se afla aceasta insula nelocuita, gazda a unei paduri de cedri, copaci nu foarte inalti, dar tare batrani – 200-300 de ani. Insula nu arata asa cum ti-ai fi imaginat-o, cu vegetatie abundenta, ci mai degraba totul e uscat, desertic, parca nimic nu creste acolo in afara de acesti cedri. Dar nisipul este alb, fin ca in insulele exotice, iar apa pe masura – in nuante azurii. Tot imaginile vor vorbi pentru mine.
Nimeni nu m-a crezut ca apa aceea chiar asa arata 🙂 Pe insula Chrissi ajungi cu vaporul din portul Ierapetra, o calatorie dus – intors costa 25 de euro, nu uita masca acasa, caci este obligatorie, o banca libera se lasa intre pasagerii carora li se ia si temperatura la imbarcare, si iti recomand sa iti aduci o umbrela sau sa inchiriezi una de pe vapor – 4 euro – si ceva de mancare, caci pe insula nu vei gasi nimic in afara acestor copaci intortocheati si a nisipului care te asteapta…fierbinte 🙂
– Laguna Balos – intre Rai si Iad
Vuia internetul ca pana la aceasta minune a naturii trebuie sa treci prin Iad – drumul este infiorator. O bucata cu masina, drum dificil, macadam pe care iti poti face praf masina inchiriata, iar asigurarile nu isi asuma aceasta portiune, esti pe barba ta, apoi din parcarea plina de masini pe care topaie fara griji caprele salbatice, o iei pe jos prin soare, praf, pietris, bolovani si ciulini. La coborat mai e cum mai e, insa la intoarcere, cei doi kilometri pe care va trebui sa ii urci vor fi infernali. Neah, nu e pentru mine, mi-am zis. La aceasta spectaculoasa laguna se poate ajunge si altfel: cu barca. Ori cumperi o excursie, combo cu insula Gramvousa, 25 de euro costa biletul cumparat din portul Kissamos ori esti viteaza, independent si liber si iti inchiriezi tu o barca pentru care nu ai nevoie de permis – 130 de euro o zi intreaga. Am ales a doua varianta, pentru ca nu mi-a suras ideea acelei excursii – cliseu, in care te inghesui cu multi uristi pe un vas (citisem recenzii pe net ca nu se respecta distantarea sociala sau regulile de igiena la acest tip de calatorie) si in plus, de ce sa depind de programul lor? Sa stau cu ochii pe ceas ca sa nu ratez plecarea vasului de pe insula/plaja?
Zis si facut. Avantajele acestei barcute le-am enumerat, Balos este intradevar spectaculoasa, apa este incredibil de albastra, am ajuns cand am vrut noi si pe insula Gramvousa, unde eram NUMAI NOI pentru o perioada si a fost atat de bine..
De Iad insa nu am scapat. Am trecut prin el la intoarcere, cand valurile au fost atat de mari, marea atat de furioasa, incat ii multumesc Cerului ca am apucat sa mai calc pe pamant. Povestea pe scurt. In urmatoarele zile, acasa, vedeam la stiri urmarile URAGANULUI in Grecia.
– Falassarna – o plaja corecta
Aceasta este prima plaja pe care am pasit la inceputul vacantei mele in Creta si era sa fiu luata pe sus efectiv de vant. Batea cu atata putere…. ca zburau sezglonguri. Altfeeeel, plaja aceasta aae tot ce ii trebuie, este cunoscuta ca fiind cea mai curata, sezlonguri si umbrelute sunt, un pachet de doua plus o umbrela costa doar 8 euro, nu este aglomerata, taverne gasesti, iti poti aduce familia linistit, ajungi usor cu masina la ea, intr-o zona de campie. Recomand sa prinzi si un apus aici pentru o carte postala vie:-)
- Unde am mancat?
Tavernele grecesti sunt un Rai gastronomic. Dar si social. Oameni prietenosi, bun gust in amenajare, preturi bune, mereu ceva bun din partea casei si bineinteles, MANCAREA incredibil de buna. Peste proaspat, fructe de mare, faimosul deja Gyors, tzatziki sau tot felul de vinete umplute cu legume si feta, placinta cu feta, orice cu feta 🙂 Restaurantele respecta toate, fara exceptie, regulile de igiena si distantare, toate mesele sunt atent dezinfectate si personalul poarta masca. Nu este nici macar unul sa ma fi dezamagit – mai popular sau mai anomim, mai izolat sau mai in buricul targului. Iata cateva sugestii pentru o experienta gastronomica de neuitat, daca ajungeti in Creta: Mon Es, The Five – pentru cei care vor ceva select, intr-un decor elegant, Thraka – daca vrei sa incerci un gyros delicios, Gramboussa – langa Balos Beach, tot mancare traditionala, iar pentru cafea buna – la Monogram in Chania.
Nu ma mai lungesc cu vorba si va las aici filmul vacantei mele in Creta:
4 comments
[…] Creta insula lui Zeus – corinacaragea.ro 7507 Facebook interactions […]
Bună! Merci pentru articol, nu l-ai promis acum câteva săptămâni, când toată lumea te întreba unde-ai plecat în vacanță, unde te-ai cazat, etc. Să-ți fie de bine, și aș fi curios așa: dacă există spații de cazare aproape de o plajă, încât nu-mi surâde ideea Rent-A-Car, adică să faci drumul zilnic hotel plajă și retur fără să bănănăi prin toată insula, și doi) cu ce se ajunge la cazări, dea aeroport? Merci mult !
P.S. Zeus bag seama că nu mai trăiește, că altfel te cerea de nevastă, și nu mai scăpai de el, acolo rămâneai! 🤗
Nu am cautat:)
SUPER!!!!