Pungulita de 450 ml de sange se leagana usor. S-a umplut in 10 minute. Ea va salva doua vieti. Vieti! Cat de putin a durat sa fac acest gest imens… Doi oameni care in acest moment au nevoie disperata de sange, ceva pentru care nu s-a gasit un inlocuitor. Poate un copil care tocmai a suferit un accident de masina, poate un adult care face dializa, poate altul care sufera de o boala nemiloasa. Unul dintre ei, poate esti chiar tu. Sau cineva din familia ta. Esti disperat. Ai face orice in acele momente. Ce ar fi sa incepi de acum sa faci CEVA? Daca iti spun ca nu costa, nu doare, nu dureaza, ba chiar iti si aduce beneficii sanatatii si iti umple sufletul?
In Romania, numai 2% din populatie doneaza sange. Cei de la Centrul de Transfuzie Bucuresti imi spun ca recolteaza in medie 200 de pungi pe zi, in timp ce nevoia este de 1000 de pungi pe zi!!! Ce se intampla cu acea diferenta? O statistica, un simplu numar ce iti trece pe la ureche acum, cand mai verificai Instagramul sau beai un ceai linistit cu prietenii. In acest timp, cineva in alt colt al tarii depinde de o transfuzie. E singur numai in fata bolii, nu si in statistica despre lipsa acuta de sange din tara noastra. Iar in camera de donare vad doar 2 oameni. Pe hol – nimeni. Mai vin daca e o tragedie nationala, au o ruda in stare grava, trec de nivelul unui comod “like” la un anunt disperat pe Facebook sau mai sunt cei care vin in preajma Sarbatorilor, caci Dumnezeu te noteaza daca faci fapte bune de Paste si de Craciun. In rest…
Eu am o grupa de sange rara – 0 negativ . Sunt „donator universal” pentru ca pot dona sange tuturor persoanelor indiferent de grupa de sange. In schimb, nu pot primi sange decat de la grupa 0 negativ. M-am dus sa donez intr-o zi oarecare de martie care semana mai mult cu un decembrie, cu viscol si nameti. Programul este intre 7.30 si 13.30. Acolo mi s-au facut analize si am aflat ca indeplinesc conditiile pentru donare. Le gasiti aici.
Nu mai pierdeti timp pretios. Am chiar eu prieteni care habar nu au ce grupa de sange au, de ce sa doneze, cata nevoie este, le e frica de analize, de oamenii care ii inteapa cu acel ac, de cum o sa le afecteze propria sanatate. Din pacate nu avem o educatie in acest sens. Vreau sa stiti ca dureaza maxim o ora totul, nu doare nimic, oamenii de la Centrul de transfuzii sunt foarte amabili, si mai presus de toate: gestul este vital pentru pacienti, dar benefic si pentru donator: pana seara veti recupera cantitatea de sange donata. Studiile au aratat ca donarea de sange stimuleaza imunitatea, regleaza tensiunea arteriala si scade riscul de accident vascular si boala coronariana.
Va incurajez sa mergeti si sa donati, caci nici nu va inchipuiti cat de mult conteaza. Gestul vostru poate face diferenta intre viata si moarte.