Hola, Barcelona!

by Corina Caragea
7 comments

Rambla se asterne in fata mea asa cum nu am crezut vreodata ca o sa o vad. Pustie. Din piata Catalunia si pana la Columb, cea mai faimoasa strada din Barcelona este de nerecunoscut in luna mai 2021. O iau la pas in jos spre port si revad cu ochii mintii artistii stradali, statuile vii, tarabele ticsite cu suveniruri, terasele arhipline, simt mirosul de paella ce vine dinspre ele si aud zumzetul turistilor si strigatele vanzatorilor ambulanti care isi intind marfa catre mine.  O scena de peste un kilometru pe care se desfasura un spectacol atat de colorat si zgomotos fie zi sau noapte, vara sau iarna. Ma trezeste din vis indemnul unui chelner sa iau loc la una dintre mesele sale goale. Pasesc in exteriorul acestui moment si privesc ca un spectator uimit acest film. Un pusti trece la mustata pe langa mine, in viteza pe skateboardul sau caruia parca ii aud si ecoul pe aceasta scena goala. Fac dreapta pe o straduta si ajung imediat la hotelul meu. Patru stele, fix in centru, la un pret foarte bun! De obicei , in vacantele mele la Barcelona, ocoleam zona Rambla cand venea momentul sa aleg cazarea. Epicentrul distractiei, un loc atat de aglomerat, murdar, zgomotos si scump.  Ei bine, nu si acum. Astazi, aici e liniste, este curat, totul are un aer local in lipsa turistilor, preturile au scazut, caci prin hoteluri bate vantul, ofertele sunt bune, poti sa te plimbi linistit, sa faci o poza, sa admiri orasul sufocat altadata.
Ma indrept catre una dintre capodoperele lui Gaudi, Casa Batllo, ce troneaza pe Passeig de Gracia. Supriza si acolo – nimeni! Pe vremuri, aici era un sir lung de turisti nerabdatori sa viziteze si sa isi faca o poza amintire cu aceasta bijuterie a lui Gaudi. Abia acum am ragaz si … loc sa o admir si sa o privesc in detaliu. Este o poveste de cladire. Tot o poveste este si Sagrada Familia. Inchisa insa, nu o mai putem vizita. Si la Montjuic am o surpriza neplacuta – fantanile sunt doar o amintire –  spectacolul minunat de apa, muzica si lumini pe care nu il ratam in nicio vizita la Barcelona nu mai exista. Caut bilete la un spectacol de flamenco in Les Corts, mall-ul din piata Spaniei. Obloanele sunt trase pe 70 la suta din spatii, pare o cladire parasita. La fel e si Mare Magnum din port, iar in Cortes Ingles bate vantul, contrar ofertelor atragatoare.

Am gasit totusi bilete la un spectacol de flamenco – la Palau de la Musica Catalana. Ce bucurie! Ce emotii! Atat pentru noi, spectatorii asezati cuminti cu un scaun liber intre noi si cu masca obligatorie pe fata, dar si pentru cantareti si dansatori – marturiseau ca este primul spectacol dupa mult timp, iar aplauzele au venit ca sute de imbratisari.

Socul a venit la ora 17 al primei zile in Barcelona – toate restaurantele au inchis. Daca nu ai apucat sa mananci pana in acea ora, optiunile iti erau drastic reduse si puteam manca doar prin comanda la hotel. A fost tare ciudata aceasta regula. Am stat la coada pentru o pizza, erau comenzi pe banda rulanta si la fast-food, iar aceasta regula nu a facut decat sa ne adune in fata restaurantelor. Sau stransi ciorchine in fata barurilor din cartierul El Born. Bancutele erau frecvent udate ca sa nu asezam, iar politistii stateau la colt de strada si asteptau urmatoarea bariera – ora 22.00. Dupa aceasta ora erau restrictii de deplasare. Asa ca petrecerile se mutau in micile apartamente din cartier – de la multe ferestre se auzea muzica in pofida sirenelor masinilor de politie.

Apropo de mancare, Mercado La Boqueria mi-a rascolit simturile cu niste pimientos de padron, pulpo a la gallega si chipirones SUPER BUNI! Iar de data asta nu am mai mancat in picioare, chinuita langa o taraba, inghiontita de alti turisti. Aceasta piata ca un paradis al mancaciosilor, atat de viu colorata de fructele exotice, tapas si fructele de mare insirate in gheata pe tarabe era deschisa, spre bucuria mea, o mare pofticioasa 🙂 

Ciudat a fost la desertul gasit intr-o cofetarie prin oras, sa mi se refuze plata cash si sa fiu nevoita in cateva magazine sa pun banii intr-un aparat special, astfel vanzatorul sa nu puna mana pe bancnote. Dezinfectarea mainilor era obligatorie la usa tuturor magazinelor, iar ora de inchidere era 21.00. Care mai existau, cand urmarile crizei economice erau peste tot. Mai mult ca niciodata am intalnit pe strazi nenumarati oameni fara adapost, dormind pe cartoane, plimbandu-si toata averea intr-un carucior ruginit de supermarket sau asteptand incolonati la usile fundatiilor sa ii ajute.

Nici vremea nu mai e ce-a fost la Barcelona. Cred ca de 15 de ori am vizitat Barcelona si niciodata nu am folosit geaca groasa. Acum am prins patru anotimpuri intr-o zi. Soarele ne dribla mai ceva ca Messi, iar umbrela imi era si prieten si dusman. Nici vorba sa lenevesc pe nisip la Barceloneta. Altadata neincapatoare pentru sutele de tineri pusi pe distractie, acum chiar te puteai relaxa pe o banca privind marea si ascultandu-i valurile. Insa gandurile iti erau din cand in cand puse pe pauza de anunturile ce rasunau printre frunzele palmierilor – pastrati distanta de 2 metri, purtati masca si dezinfectati-va mainile…

Pandemia si-a pus cu siguranta amprenta pe orasul meu preferat. Asa cum ne-a dat tuturor vietile peste cap, indiferent de clasa sociala sau colt al lumii. Dar cu siguranta isi va reveni. Spania intentioneaza sa relaxeze restrictiile din aceasta luna,  pregatindu-se pentru vacanta de vara in care isi pun sperantele ca un colac de salvare atat de multi jucatori din turism. Dar si noi, calatorii. Multi dintre cei care ma urmaresc pe Instagram, acolo unde am postat des din aceasta vacanta de Paste…altfel, s-au mirat ca am putut calatori la Barcelona in aceasta perioada. Oricine din Romania poate face asta fara carantina la dus sau la intors, e nevoie doar de un test PCR negativ si un cod QR primit dupa completarea formularului din aplicatia Spain Travel Health. Valabil si pentru cei vaccinati. Masca obligatorie, pastrarea distantei si igienizarea mainilor si…vacanta placuta!

PS: Ca o ironie, ultimul meu articol postat aici despre Barcelona avea ca titlu: “Barcelona, viva la vida. “

Hasta la proxima, Barcelona!

You may also like

7 comments

Cristina 25/01/2022 - 17:03

Buna, Corina! Imi poti spune, te rog la ce hotel ai stat? Multumesc!

Reply
Corina Caragea 28/01/2022 - 08:23

Buna. Silken Ramblas.

Reply
Cristina 25/01/2022 - 17:02

Buna, Corina! Imi poti spune, te rog la ce hotel ai stat?

Reply
Odette 07/06/2021 - 14:08

Superba descrisa Barcelona in acest articol. Se poate spune si numele hotelului va rog? O sa plec si eu in Barcelona din 18 iunie pentru 1 saptamana si ma intereseaza. Multumesc.

Reply
Fons van de Sande 09/05/2021 - 09:58

I will follow you here and on linkedin, greetings fons

Reply
Cu cine si-a petrecut Corina Caragea vacanta de Paste la Barcelona FOTO | Stirea Nationala 07/05/2021 - 05:16

[…] Dupa cum a marturisit in reportajul postat pe blogul sau, Corina Caragea a ramas surprinsa de faptul ca toate restaurantele se inchid la ora 17.00, ulterior fiind destul de greu sa iti mai procuri ceva de mancare, exceptand comenzile online. […]

Reply
Stelica 06/05/2021 - 12:37

Eu nu stiu ce iti place la Barcelona. Poate n-ai auzit de Paris, Venetia, Roma… Ca sa nu mai zic de casa aia a lui Gaudi, care mi se pare un mare kitch.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.