Cei de la “Libertatea” spun că eu par făcută să călătoresc și sigur, dacă timpul și bugetul mi-ar permite, aș fi globe-trotter cu normă întreagă! Nu îi contrazic 🙂 În asta investesc și nu stau pe gânduri când e să împachetez și să plec într-o călătorie, fie și numai pentru o zi. Cred că niciun manual nu te poate învăța mai mult ca o călătorie.
Iată interviul publicat în “Libertatea de Weekend”:
Ca o superpasionată de călătorii, ții un jurnal?
Am un jurnal online – blogul meu, jurnal de călătorie, care a apărut ca un răspuns la miile de mesaje primite de la prietenii din offline și online care doreau sfaturi, poze, povești din locurile pe care le-am vizitat. De asemenea, primesc și eu la randul meu sfaturi de călătorie de la cititori care au ajuns acolo înaintea mea sau chiar trăiesc acolo, ceea ce este minunat. Aceasta este cea mai frumoasă răsplată a muncii mele de blogger călător – să citesc mesaje de la oameni care îmi mulțumesc pentru sfaturile mele, fiindcă le-au fost de ajutor când și-au plănuit vacanța, sau de la oameni care simt nevoia să adauge la lista mea de recomandări.
Câte fotografii ai strâns din timpul vacanțelor? Le faci cu telefonul sau ai investit într-o cameră profesională?
Vai, mi-e frică să le număr! Știu sigur că sunt zeci de GB de memorie împărțiți pe diverse suporturi. Am, de exemplu, două telefoane cu cea mai mare memorie posibilă, pentru că niciodata nu îmi e de ajuns. Sigur că telefonul este cel mai la îndemână, îl folosesc cel mai des, mai ales pentru editarea fotografiilor, pentru că nu folosesc ceva complex. Însă da, am investit și în alte instrumente.
Ce predomină în bagajul tău când pleci într-o călătorie și de ce anume nu te-ai putea lipsi?
Aparatura foto/video e pe primul loc și nu mă pot lipsi de telefon. Apoi, am mereu câteva pastile la mine, pentru orice eventualitate, și o asigurare de călătorie. Iau toate hainele din dulap și fiecare îmi pare foarte importantă., însă, în realitate, nu apuc să le port pe toate. Aș putea renunța la laptop și la trusa de machiaj.
Ai fost în vreo vacanță doar cu rucsacul sau nu te atrage așa ceva?
Nu este genul meu de vacanță. Am prieteni așa, mai aventurieri, însa eu nu pot face asta. Îmi doresc confort și siguranță. Să nu se înțeleagă că stau mereu la 5 stele, dar nici nu-mi place să înghesui totul într-un rucsac și să las la voia întâmplării patul în care voi dormi sau farfuria din care voi mânca… Aleg varianta de mijloc.
Preferi vacanțele la All Inclusive sau pe cele în care mergi mult și descoperi locuri și oameni?
Sunt genul de turist neobosit, care ia la pas străduțele, cu harta în mână, se împrietenește cu localnicii, pierde vremea la o cafea pe plajă sau aleargă după tren, autobuz, orice îl duce în cat mai multe locuri. Și în vacanțele exotice stau câteva zile la plajă, dar apoi mă plictisesc și caut să explorez zona. Închiriez un scuter, o mașină, orice.
Care-s cele mai frumoase locuri în care ai ajuns și unde n-ai pune piciorul?
Barcelona – și Spania, în general – îmi este mănușă pe suflet. Nu știu să spun de ce. Poate pentru că noi, românii, suntem destul de apropiați de ei. Totul îmi place acolo. Mâncarea, muzica, locurile, clima… Și Italia m-a cucerit cu aceleași lucruri. În India nu aș merge, deși am făcut un sondaj printre prieteni. E ciudat cum unii o urăsc și alții o iubesc, niciodată la mijloc. Din ce am văzut în poze, cred că nu e pentru mine. Altfel, iubesc Asia. Bali este preferata mea.
Prin ce pățanii ai trecut în timpul vacanțelor tale?
Deși sunt mereu în contratimp și ultima la îmbarcare, nu îmi explic cum… nu am pierdut niciodată un avion, chit că mi-am lăsat un plămân prin aeroport în cursele mele nebune! Nici bagajul nu mi s-a rătăcit vreodată. Am dormit însa chinuită pe scaune, în aeroport, când am avut întârziere 5 ore la dus și încă 5 la întors. O experiență urâtă, care m-a făcut să nu mai cumpăr vreodată bilet la acea companie low-cost.
Acum vreo doi ani, ne spuneai că vrei să ajungi în Argentina, Japonia și Australia… Ai reușit?
Nu. Lista este intactă. Eu am un job normal, cu 8 ore pe zi. Locurile sunt destul de îndepărtate. Și scumpe. Încă pun bani la pușculiță pentru ele, mai lăsați-mă puțin. (râde)
Dacă ar fi să aproximezi, cam în câte… zeci de călătorii au fost până acum?
Nu am contabilizat… Poate oamenii au impresia că sunt numai în vacanță și nu e chiar așa. Muncesc, am un program normal, plus weekenduri și sărbători, am zile de concediu legale, nimic mai mult. Însă atunci când prind un weekend sau câteva zile libere, da, prefer să plec undeva. Este pasiunea mea, pe asta îmi cheltui banii, pe experiențe.Ce trucuri ai învățat, în timp, ca să-ți ușurezi călătoriile și să-ți faci vacanțele mai plăcute?
Să nu am prejudecăți, să nu mă iau după impresiile altora, să ies din hotel, căci viața începe dincolo de el, să nu îmi iau curea, eșarfă sau electronice în valiza de mână, ca să pot “zbura” prin filtrul de securitate. Nu cred în oferte “uau”, cred însă că, dacă ești flexibil, poți găsi bilete de avion convenabile. Folosesc portalul de căutare pentru bilete de avion, dar, în paralel, verific prețul și direct pe site-ul companiei aeriene. Dacă zborul a avut întârziere, NU mă las până nu obțin recompensa. Este dreptul nostru, al pasagerilor, pe care nu îl prea folosim din comoditate sau neîncredere. Am învățat că prețul afișat de magazine, taxiuri sau în vazul excursiilor, de multe ori nu e cel real și dacă ai sânge, negociezi.
2 comments
Am urmarit cateva dintre interviurile pe care le-ai avut cu diverse publicatii si imi plac la nebunie subiectele pe care le abordezi, cum ar fi calatoriile. Si eu sunt pasionata de acest subiect, din pacate nu am suficient timp si nici bugetul nu ma da afara din casa pt a pleca intr-o vacanta ori de cate ori mi-as dori dar, citesc cu mare drag ceea ce povestesti despre ale tale pe blogul tau sau din publicatii. Tine-o tot asa! Mai rar oameni in tara asta care chiar sa aiba ceva interesant de povestit 🙂
Multumesc:)