Jocul Codurilor

by Corina Caragea
1 comment

 

Gusturile nu se discuta, nici macar cele in materie de filme. De aceea, nu obisnuiesc sa pun etichete cum ar fi: asta e film prost sau asta e de Oscar. 8 nominalizari are filmul pe care l-am vazut zilele trecute. Auzisem de ceva vreme de el si abia asteptam sa il vad. Pentru ca mi-a placut foarte tare si „ A Beautiful Mind”. Va invit si pe voi sa „rezolvati” Jocul Codurilor, o poveste adevarata in care istoria face loc unei drame, un joc al mintii, dar si al emotiilor.

Alan Turing e personajul principal si parintele masinariei pe care eu scriu acum, pe care toti o folosim si ii spuneam azi computer, dar si mai important este rolul-cheie pe care el l-a avut in Al Doilea Razboi Mondial.

Ciudat e ca acest om a schimbat istoria, a salvat vieti nenumarate, a descifrat coduri imposibile , insa sentimentele sale au ramas o enigma nedecodata chiar si pentru el. Alan e un computer uman, un geniu neinteles – ca toate geniile.

Dar el nu e un erou ca toti eroii – nu are decoratii, poze, statui etc. Este un altfel de erou al celui de-al Doilea Război Mondial, din acela despre care nu se vorbeste – pentru ca munca sa a fost strict secreta, dar si pentru ca a fost pedepsit dureros si iremediabil tocmai de cei pe care ii salveaza cu mintea sa sclipitoare. Pentru ca nimeni nu a reusit sa il ” decripteze” pe el. Oamenii din jurul sau aveau alt „dictionar” – alta viziune, alte limite, unele stabilite de societate, norme, religie. Filmul trimite multe mesaje despre cum ne facem alegerile, cum ni le asumam sau nu, cum decidem unii pentru altii, suntem toleranti sau nu…

Rolul lui Alan Turing este interpretat de Benedict Cumberbatch si se aude ca ar fi marele favorit la Oscar pentru cel mai bun actor, dar mie mi-a placut si mai tare  Keira Knightley – pentru rol secundar. Alan Turing iti spune mai bine ca mine de ce trebuie sa vezi “The Imitation Game”, care dupa parerea mea, isi merita nominalizarile.

„Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.”

Keira

You may also like

1 comment

Alexandru 30/01/2015 - 18:38

Mie imi plac mai multe filme Corina, ti-as recomanda Inhale, un film foarte bun (drama cu iz politist)…Blood and Bone (actiune), Law Abiding Citizen (revenge), Johny English si Johny English Reborn, Undisputed 2 (cu Scott Adkins), Taken (dar pe asta l-ai recomandat si tu odata si ai spus ca e favoritul tau), Unstoppable (cu Denzel Washington), Walking tall Lone Justice (actiune), The Black Knight (cu Martin Lawrence), The Cleaner (film bun), Running Scared (iarasi un film foarte bun), Living Out Loud (emotionant), The best offer (nu e chiar reusit filmu asa sa te tina in priza…o sa ti se para un film tampit la inceput dar daca ai rabdare sa-l urmaresti sa vezi despre ce e vorba o sa vezi ca nu a fost chiar o pierdere de timp, eu ti-l recomand), A dark truth (film bun) si cam atat cu recomandarile. Astept sa te uiti macar la unu din lista asta pe care nu l-ai vazut si sa-ti spui si tu parerea. P.S. Si eu am luat the Equalizer pe care l-ai recomandat tu candva! Un weekend fain!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.