Jurnal de calator

by Corina Caragea
5 comments

Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Ei bine eu, la intrebarea asta, raspundeam – calator. Prima parte a copilariei am petrecut-o in comunismul gri si imi puneam o dorinta asa : sa ma culc seara in patul meu si sa ma trezesc a doua zi mereu in alt oras al lumii. Apoi sa ma intorc…si tot asa. Cumva, m-am apropiat de realitatea de astazi, caci imi place sa calatoresc si din fericire harta din mintea mea a devenit tot mai reala. Orice bucatica de timp liber o traduc in experiente in afara orasului sau a tarii, in prieteni noi, locuri explorate, amintiri si povesti pe care le asez aici pe blog. De fapt in asta pot spune ca investesc – in amintiri. Acum, la inceput de an, am facut o lista cu lectiile pe care mi le-au predat calatoriile in acesti ani in care am avut norocul sa ma bucur de ele.

  • Calatoriile sunt cea mai buna forma de invatare si lectiile ce se gasesc intr-un pasaport le completeaza perfect si absolut necesar, as spune, pe cele dintre paginile unei carti de istorie, geografie, arta, comunicare, economie. Sunt genul de turist care exploreaza, care ia la pas orasul, nu leneveste prea mult la plaja, fuge de all-inclusive si se odihneste…dupa vacanta.
  • Calatoriile m-au invatat sa ma dezbrac de prejudecati, in primul rand. Sa nu judec oamenii indiferent de cat de ciudat mi se pare modul lor de a gandi, de a se imbraca, de a se purta sau a manca. Recunosc ca de multe ori m-am dus intr-o locatie cu idei preconcepute, formate din parerile altora care fusesera acolo inaintea mea. S-a dovedit a fi o greseala. Fiecare experienta este unica, fiecare om este diferit si asta este foarte bine. De exemplu, Dubaiul este o destinatie controversata, despre care am tot auzit pareri preconcepute de la oameni care nici macar nu au fost acolo. Am povestit aici cum l-am gasit eu. “Review”-ul unei vacante are atatea variabile, atatia factori, incat este pacat sa iti faci o imagine fabricata de altii. In plus, o destinatie ti se arata diferit,  in functie de momentul in care te afli in viata ta sau cu cine te aterizezi acolo.
  • Calatoriile m-au invatat sa imi depasesc limitele. Sa imi inving frici, sa ma descurc in situatii neprevazute, sa ma adaptez,  sa imi gestionez timpul, sa fac alegeri si sa iau decizii rapide.
  • Calatoriile mi-au adus prieteni noi in diferite colturi ale planetei, cu educatie atat de diferita, mod de a se distra atat de diferit, pasiuni atat de diverse si m-au invatat, fara sa vrea,  atat de multe. O parte dintre prietenele mele si-au spus povestea in serialul online “Frumusetea in jurul lumii”.
  • Apropo de frumusete, calatoriile m-au invatat ca frumusetea inseamna diversitate, ca este un mix – intre personalitatea si sufletul ce iti transpare vrei – nu vrei pe fata, cosmetica, natura si educatie, iar frumusetea nu are limite si granite culturale, rasiale, fizice sau mentale. Esti frumoasa atunci cand … zambesti, iubesti, cand ai gasit echilibrul intre frumusetea interioara si cea exterioara, cand ii faci pe altii fericiti!
  • Calatoriile sunt o excelenta forma de descoperire. De sine, mai ales. Dar si de relatii – de iubire, de prietenie, de familie. Andreea Raicu povestea in interviul pe care l-am postat aici pe blog, importanta unei calatorii singur si amprenta puternica pe care a avut-o India asupra ei. Calatoria acolo i-a dat un RESTART vietii.
  • Momente importante din viata mea ma leaga de anumite destinatii si de fiecare data cand ma intorc la ele imi ofera aceleasi emotii. Barcelona, Madrid, New York sunt pentru mine mai mult decat niste destinatii de vacanta, sunt puncte pe o harta emotionala a mea. Le tin pentru mine 😛
  • Calatoriile mi-au aratat lumea, dar mi-au aratat si tara mea. Pasii m-au purtat pe aproape toate continentele, unele tari mi-au predat lectia civilizatiei, altele a umanitatii, altele m-au facut sa imi dau seama cat de frumoasa e tara mea, cum sunt romanii mei, cat de buna e mancarea de acasa si cat de bine e sa cutreieri lumea, dar si mai bine e sa te intorci acasa. Sa apreciezi si sa fii mandru de mostenirea lasata de stramosii tai, sa vezi mai limpede ce ii lipseste Romaniei si cum poti face si tu o schimbare – fie ea si la nivel micro si ce idei noi poti aduce pentru a o imbunatati. Am fost in tari in care prapastia dintre bogati si saraci era dureros de socanta, in care saracia exista cu adevarat, in forme pe care nici nu ai indrazni sa le imaginezi, am intalnit oameni care nu au atins vreodata zapada, altii care nu cunosc gusturile pe care noi le credem banale.
  • Calatoriile sunt pentru mine un mod perfect de deconectare. Sa schimb mediul, sa ma rup de zgomotul orasului, trafic, deadline-uri, social media si sa trec in offline, sa imi incarc bateriile pur si simplu ascultand natura, lenevind putin pe o pajiste sau citind o carte buna pe o plaja pustie.

Asa ca in 2019 imi doresc sa calatoresc si mai mult, sa explorez locuri noi, sa fie un an bogat in experiente si oameni diferiti, si daca ne intalnim aici pe blog cu impresii si sfaturi, cu atat mai bine, dragii mei calatori! Sa avem un an excelent!

La multi ani!

You may also like

5 comments

Mihai 04/03/2019 - 15:55

Buna ziua Corina ma poți ajuta cu denumirea aparatului de fotografiat pe care îl folosești(sunt în căutarea unui aparat foto)Și cum “călătorești mai mult decât ești acasa” cred ca îmi poți da un sfat bun în legătură cu un aparat foto.

Reply
corinacaragea 05/03/2019 - 08:16

Buna! Este un telefon:))) aparatul foto il folosesc uneori si este un Nikon 3300. Are deja cativa ani, sigur au aparut altele mai performante. Mai folosesc si Osmo. Si nu calatoresc mai mult decat sunt acasa 🙂 Doar pare asa, pentru ca atunci cand plec.. filmez/pozez foarte mult si folosesc ulterior pentru blog, tv, social media. Am un loc de munca normal, cu 8 ore pe zi. Doar profit la maxim de fiecare zi/ora libera sa calatoresc. Nu aleg mallurile, cluburile sau shoppingul in timpul liber. Asta e pasiunea mea:)

Reply
Cosmina 26/01/2019 - 21:48

Bună corina, sa știi ca te invidiez mult pentru toate călătoriile care le faci ăsta este pentru ca este nevoie și de mulți bani ca sa Îți permiți atâtea .dar e frumos ca I amintiri care nu le poți uita niciodată ai locuri și culori diverse a pământului ăsta face ceva afascinant din călătoriile lumii. Te las cu bine

Reply
aac 11/01/2019 - 23:22

Foarte frumos blog si postare! Ai dreptate. E foarte frumos sa calatoresti, sa cunosti lumea, sa vezi locuri noi. Si acestea, impreuna cu persoanele dragi, sunt cele mai frumoase si pretioase amintiri. Nu lucrurile care se pot cumpara. Dar, din pacate, pentru a calatori, conteaza si partea financiara.
Si eu speram ca oamenii sa nu mai aiba prejudecati, sa ii judece pe altii in functie de cum arata sau in functie de cum sunt prezentati de ceilalti. Am trecut prin astfel de situatii de foarte multe ori.
Iti multumesc ca ne faci sa visam prin postarile tale, ca ne arati lumea si ma bucur ca te putem cunoaste, chiar si prin postarile tale, ca putem sa cunoastem o fire atata de deschisa, atat de pozitiva. M-as bucura sa fiu inconjurat de astfel de persoane.
Si inca sper ca, vreodata, poate te voi cunoaste.
La multi ani! Iti dorescu un An Nou cat se poate de bun, cu cat mai multe amintiri adunate, cu bucurii si vise implinite!

Reply
corinacaragea 12/01/2019 - 00:49

Multumesc pentru mesaj:) Eu in asta investesc, nu in lucruri materiale. Toti banii ii dau pe asa ceva si nu pe case, masini, haine sau bijuterii. Este pasiunea mea. Prefer sa economisesc pe alte parti. La multi ani si la cat mai multe calatorii!:)

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.