Habar nu aveam ca tocmai voi ateriza pe unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume. Vantul si pista ingusta asezata pe marginea oceanului Atlantic mi-au dat senzatii tari la prima intalnire cu “insula eternei primaveri” sau “insula gradina” – asa cum i se spune – Madeira. Aici s-a nascut Ronaldo si nu ai cum sa nu afli – are statui, poze pe autobuzul turistic, aeroportul chiar ii poarta numele, te poti caza la hotelul CR7 si chiar vizita muzeul CR7… Am ales Madeira pe ultima suta de metri a verii noastre, si de fapt, m-am intors in… primavara. Madeira este o destinatie pentru tot anul – oricand ai veni, temperatura este blanda, 22-27 de grade. Se afla la 6 ore de zbor de Romania (eu am facut escala la Munchen, insa cel mai usor este sa zbori prin Lisabona), iar preturile aici sunt accesibile.
Am inchiriat o masina si am explorat aceasta insula ca un Paradis verde timp de o saptamana – infrastructura este IMPECABILA si e bine de stiut ca aproape nu exista strada plata – toata insula este un zig-zag, iar drumurile serpuite si abrupte te urca pana la cer, pe drum insotindu-te covoare verzi ce imbraca muntii, o aroma de eucalypt de la nenumaratii copaci si coasta Oceanului Atlantic!Tot o surpriza placuta a fost sa descopar ca localnicii, prietenosi si ospitalieri se pricep atat de bine la turism, posibilitatile de cazare sunt nenumarate si toti vorbesc o engleza impecabila.
Apropo de cazare, pentru ca multi m-ati intrebat – noi, o gasca mai mare, am inchiriat o vila excelenta, pentru 8 persoane, putin peste 2000 euro pentru o saptamana. “Victoria Residence” se numesc cei care inchiriaza vilele. Aici e cea aleasa de noi.
Ce poti face o saptamana in Madeira?
Am traversat-o de la nord la sud si de la vest la est, asa ca o sa va spun ce am descoperit si merita timpul vostru in vacanta.
- Plaja – in Madeira nu sunt intinderi de nisip fin, alb, cu palmieri presarati pe margine si nici apa nu este turcoaz, calda si linistita. Daca sunteti amatori de plaja, fiti pregatiti sa stati intinsi pe pietre si nisip negru, sa faceti fata valurilor nervoase si sa va ascundeti la umbra unor munti imensi imbracati in haine de un verde orbitor. Recomand plaja neagra Seixal. Nisipul fin negru iti mangaie talpile, iar peisajul ce mi-a amintit de Hawaii, iti rasfata retina. Este de incercat.
- Drumetii – cucereste varfurile inalte al insulei, te asigur ca merita efortul. Sunt nenumarate trasee pentru cei mai mult sau mai putin curajosi, fie pe partea de sud- est, unde vegetatia este mai saracacioasa, dar iti ofera multa liniste si vederi panoramice asupra oceanului care isi sparge valurile de peretii stancosi super inalti. Fie mergi in nord-vest, prin paduri interminabile si cascade. Catararile si drumetiile te conecteaza cu natura si iti ofera privelisti la care altfel nu ai fi ajuns. Inca un pont – noi am inchiriat si buggie-uri, pentru putina adrenalina, dar exista si posibilitati pentru amatorii de senzatii tari – canoeing, parapanta, bungee…
- Funchal – capitala merita o vizita macar de o zi si recomand aici telefericul ce iti ofera o priviste de sus, si te duce din nou in nori, unde se ascunde o minunata gradina botanica, altfel decat stiai – aici arta si vegetatia isi dau mana pentru o experienta de neuitat pentru orice turist. Tot felul de sculpturi, podulete, chiar samurai, o expozitie de minerale si pietre pretioase, lacuri si cascade. Deasemenea,suntinteresanteusilelor,maitoatepictate.
- Santana – satul cocotat pe munte care inca mai pastreaza casele traditionale, micute, colorate, in forma de triunghi. Pe vremuri, pe aceste casute ce par din povesti, localnicii insulei le foloseau nu numai pentru adapostul lor, ci si al animalelor. Casutele au o camera sau doua si astazi pot fi vizitate de turisti, unele servind drept magazine de suveniruri.
- Piscinele naturale din Porto Muniz – eu le-am gasit pline de turisti, care isi intinsesera pe asfalt sacosele, prosoapele, mancarea, papucii, iar hainele … la uscat pe stanci. Ideal este sa te bucuri de aceasta zona in linistea sparta numai de valurile ce lovesc cu putere in peretii stancilor ce strajuiesc aceste piscine naturale.
- Mancarea este tare buna, desigur ca vei gasi peste tot fructe de mare si peste proaspat, peste-spada cu banane, ceva specific, dar iti recomand si celebrele lor frigarui uriase – bucati de carne de vita infipte chiar pe crengi. Orice masa are si o portie de paine imbibata in sos de usturoi si verdeturi, o alta specialitate de localnicilor. Recomand cu drag restaurantul Polar. Arata ca o carciuma de la sat, este mereu plin, decorat simplu, autentic, stiu de el mai mult localnicii si are atat vita cat si pui execelente. Merita si experienta unei cine pe fundalul muzical de Fado. Eu am nimerit intr-un restaurant in centrul vechi al capitalei, Sabor o Fado se numeste, unde ne-am trezit ca incep sa cante dintr-o data chiar chelnerita, apoi bucatareasca si proprietarii localului. Mancarea nu a fost de nota 10, insa spectacolul da 🙂 Voi posta pe canalul meu de Youtube, caci este pacat sa nu auziti!
- De asemenea, datorita climei si nuantelor de verde care ma inconjura pe insula aceasta, am impresia ca acolo creste absolut orice leguma sau fruct exotic. Plantatiile de banane si vitele de vie domina insula, am fost chiar si la padurea de dafin, asta chiar nu mai vazusem, iar orice fruct aici este foarte gustos – am incercat maracuja, mango, papaya, acele banane mici, piersici, mere si fructe de cactus.
Si in final, inchin un pahar de Poncha in cinstea vacantei viitoare in Madeira, caci foarte multi mi-ati scris ca v-am fost sursa de insipratie pentru vara viitoare sau de ce nu, iarna, caci Madeira primeste turistii cu temperaturi blande si in lunile noastre friguroase de iarna. Poncha este bautura lor traditionala, un fel de tuica noastra, dar nu asa…arzatoare, o licoare facuta din suc de lamaie, miere/zaharul (puteti vedea si plantatii intregi) , suc de portocale si rom.
5 comments
Am fost in Madeira in vacanța de doua ori. Mi-a plăcut atât de mult încât ma gândesc serios sa ma mut acolo. Din punctul meu de vedere, singurul minus al insulei este lipsa unei plaje in adevăratul sens, insa la o distanța de aproximativ 50 km de Madeira se afla insula Porto Santo unde veți găsi o plaja superba de 9 km lungime.
🙂
Nimic despre levadas, Mercado dos Lavradores, săniușul pe asfalt sau bolo do caco? Mai sunt multe de văzut și de făcut….
Bună. Vreau să te întreb dacă e obligatoriu să porți mască în Madeira, sau in Portugalia. Dacă ști care este situația cu covidul la ei. Mersi frumos
nu stiu, eu am fost acolo acum un an. vezi pe site-ul mae.ro situatia tuturor tarilor.