Romania e “marfa”

by Corina Caragea
0 comment

Cum suna titlul acesta in contextul actual…Prin ochii unei turiste pe al carei pasaport scrie Republica Singapore, tara noastra este fix asa – “marfa”. Este una dintre expresiile care au amuzat-o si pe care le-a invatat rapid in vacanta petrecuta in Romania. Kelly are un blog de calatorii si Romania i-a facut timid cu ochiul. Cu ce asteptari a venit, ce a gasit si cu ce a plecat, este totul…surprinzator.

1. Ce stiai despre Romania pana sa vii? S-a potrivit cu ce ai gasit aici?

Bineinteles, stiam povestile cu Transilvania, Dracula… Mereu mi-a parut un taram misterios cu ale sale castele, paduri verzi si muntii Carpati. Cu un aer medieval, ca si cum m-as intoarce in timp 100 de ani, cand infrastructura moderna nu exista. Surpriza a fost sa gasesc aici drumuri foarte bune, internet rapid si multe posibilitati de distractie. Cu siguranta mi-a depasit asteptarile.

2.  A fost ceva cu care Romania te-a socat – ma refer la un obicei surprinzator al romanilor, ceva ce ai vazut pentru prima data aici, poate o expresie sau o intamplare haioasa?
O, da…Prietena mea a avut ocazia sa incerce…o toaleta exterioara. Dar ii era frica de acea groapa, ca va cadea in ea si m-a rugat sa o astept la usa. Insa nu am putut suporta mirosul. Am facut o poza cat era ea inauntru.
Am avut apoi ocazia sa patrundem in turnul unei biserici fortificate. Am urcat pe o scara veche de lemn, am trecut de locul unde erau clopotele si cuiburile de pasari ca sa avem parte de o priveliste incantatoare asupra vechiului sat sasesc Malancrav.
Tot aici, pentru prima data in viata mea am vazut cum se mulge o oaie!! A fost foarte interesant. Ma intreb cum isi dau seama care vrea sa fie mulsa si care nu 🙂
Legat de expresii romanesti, ne plimbam printr-un sat si am auzit o discutie aprinsa intre niste oameni. Unul dintre ei a spus : “umbli cu cioara vopsita”. Ghidul nostru si ne-a explicat ce inseamna – “You are walking with a painted crow”. Ne-am amuzat copios. L-am rugat sa ne mai dea cateva exemple de expresii obisnuite in romaneste si ne-am amuzat de unele, folosite mai ales de generatia tanara , cum ar fi ” e beton” sau “marfa” si le-am aflat si noi sensul 🙂 De asemenea ne-am distrat cand am auzit-o pe aceasta: “sa te imbeti cu apa rece”, cum l-am traduce noi “you fool yourself”. Haioasa expresie!

3. Ai calatorit mult prin tara. Cum ti s-a parut? Nu iti este familiar – este foarte diferit de Asia…

Vegetatia este diferita. Relieful, pomii si campiile sunt diferite. In Romania am vazut atat de multe campuri pline cu floarea-soarelui! In Romania, totul este foarte linistit si pasnic. Unele orasele si locuri mi s-au parut atat de romantice! In Asia sunt multe plantatii de orez, iar Singapore este atat de…urban. Suntem o tara mica, cu putina agricultura. Niciodata nu vom intalni oi sau vaci pe marginea drumului. Poate doar la Zoo. Insa in alte parti ale Asiei, in India de exemplu, intalnesti la tot pasul vaci, caini, porci, tauri mergand pe strazi chiar si prin oras.
4. Dupa ce ai vizitat Romania, de ce crezi ca tu ca nu se numara printre cele mai cautate destinatii din Europa?
Cred ca exista o prejudecata legata de Romania, din cauza faptului ca se afla in Estul Europei si de aceea este poate nesigura. Desi prietenii nostri au fost ingrijorati cand le-am spus ca noi, doua turiste am ales Romania pentru vacanta noastra si ne-au rugat sa le dam toate detaliile, adresele unde ne vom caza. Acum nu inteleg de ce erau ingrijorati…

Romania a fost extraordinara, oamenii au fost calzi si prietenosi, nici macar o secunda nu ne-am simtit amenintate , nici macar cand am iesit seara pe strada. Nici macar drumurile nu sunt asa cum am fost prevenite – am dormit ca niste bebelusi in masina in calatoria prin Romania.

5. Tu esti din Singapore – cel mai scump loc din lume – declarat oficial. Si unul  foarte curat, cum am observat eu cand am fost acolo in vacanta. Bucurestiul ce impresie ti-a lasat?
Singapore este curat si modern, insa uneori ii simt lipsa istoriei – este o tara destul de tanara.  Bucurestiul are multe cladiri foarte frumoase, mari, vechi, strecurate printre cele moderne… Ca o comparatie, cred ca Singapore este multi-cultural. Noi suntem acolo oameni veniti din toata lumea, fiecare cu traditiile si mancarea lui.
 
6. Apropo de mancare – ce mancare romaneasca ti-a placut cel mai mult din ce ai gustat? Ai incercat sa o gatesti si tu acasa in Singapore?
Ne-a placut foarte mult “sarmale cu mamaliguta”. In Turcia si in Israel am gasit ceva asemanator – vita de vie cu orez. Mamaliguta o data in Slovenia si a doua oara in Romania. De asemenea, m-am indragostit de toate dulciurile romanesti, am si o cofetarie preferata in Brasov.  Ne-a placut si alcoolul facut in casa la o ferma pe care am vizitat-o, ceva foarte dulce, facut din cirese.
Mancarea romaneasca este foarte diferita de cea din Singapore, care inseamna mancare chineazeasca, malaeziana si indiana, de fapt. Daca vreodata vizitezi Singapore, trebuie sa incerci Hainanese Chicken Rice, Laksa si Roti Prata. Mancarea noastra poate fi foarte picanta, spre deosebire de Romania, unde nu am intalnit asta.
 
8. Ai putea sa locuiesti in Romania?
Am auzit ca iarna aveti temperaturi care coboara pana la minus 27 de grade si multa zapada!!! Nu stiu daca m-as putea obisnui cu astfel de vreme, insa daca as avea ocazia, mi-as dori sa vad cat mai multe locuri din Romania. Are atatea locuri extraordinare, multa natura, orase interesante, sate bogate in istorie si cultura… Plus ca multi oameni vorbesc engleza in orase. La tara mi-ar fi mai greu pana as invata romaneste.

9. Tu ai un blog de calatorii. Ce sfat i-ai da unui turist inainte sa viziteze Romania?

Daca esti genul aventurier, inchiriaza o masina si strabate toata tara! Noi nu avem permis de conducere si am luat un tur privat. Astfel am avut parte de o experienta autentica si personalizata. Ghidul nostru ne-a dus in locuri pe care altfel nu le-am fi stiut si ne-a povestit multe despre Romania, copilaria lui si perioada comunista. Am venit ca turisti si am plecat prieteni.
Romania este surprinzator de ieftina, pe buzunarul oricarui turist si are mii de posibilitati – de la arhitectura incredibila a Bucurestiului pana la salbaticia naturala din Delta Dunarii sau partiile din Sinaia ori satele din Transilvania. Asadar, alocati timp! Noi am petrecut in Romania numai o saptamana si ne-am fi dorit sa stam mai mult, sa vizitam si alte parti ale acestei minunate tari. Puteti citi mai multe despre aventurile mele prin lume pe yuninthesky.com

10. Tu cum ai ales initial Romania?

Am gasit un zbor ieftin din Israel (unde locuiesc in acest moment) la Cluj Napoca si am profitat de ocazie sa vizitam o tara in care nu mai fusesem niciodata.

11. La ce crezi ca mai are de lucrat Romania din punct de vedere al turismului?
Este un contrast puternic intre frumoasele biserici si cladirile comuniste si gri de langa ele. Dar poate ca tocmai acest contrast le face mai frumoase.
 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.