Sardinia de smarald

by Corina Caragea
10 comments

Dupa ce am supravietuit unui drum lung si anevoios, prin praf, pietre, cactusi, la 40 de grade, avand in minte numai cum voi reusi sa urc la intoarcere aceeasi poteca ingusta, dar si o poza de pe Instagram, ce incepea sa se contureze printr-o pata turcoaz in zare, un tufis tepos mi se despica in fata si imi face loc spre Paradisul mult asteptat. 

Dar ma impiedic imediat de niste ochelari intinsi pe jos la vanzare, negustorul sare pe mine sa imi prezinte oferta desfasurata pe o ditamai patura – colace, palarii, umbrele, rochii, de toate. Sar peste taraba lui si fac o radiografie rapida a plajei. Nisipul efectiv nu se vede de oameni. Cearceaf langa cearceaf, slapi langa slapi, italienii stau ascunsi fiecare sub ce a putut cara – umbrelute colorate sau corturi. Rad zgomotos,  asculta fiecare muzica lui, intind masa pe cate un prosop, vorbesc mult si tare. Imi fac cu greu loc printre prosoape, sacose, galeti, lopetele, scaunele, picioare, maini, lazi frigorifice , alti vanzatori ambulanti, cautand un petic de nisip pe care sa imi pun si eu prosopul. Imposibil sa gasesc.
Imi vine sa ma arunc in apa care are totusi culoarea de pe Instagram. Dar oricum, si apa e…ocupata. Refuz sa cred ca este aceeasi plaja, probabil am gresit eu drumul, dar nu ma mai intorc! In sfarsit, gasesc o bucatica la umbra unei stanci. Nu stiu cum a scapat neocupata! Adun niste nisip si pietre sa imi tina pe loc prosopul incercat de vant. Vecina de la cativa centimetri se uita urat si ma atentioneaza ca iau amenda daca fur nisip! Cum?? O ignor. Deschid din nou Instagramul. Imi arata obsesiv Maldive, ba nu! E Sardinia, cu plajele superbe, de un albastru ireal, uneori verde smarald, un Paradis cu plaje goale, intinse, cu nisip alb.

Sardinia este aceeasi insula de care m-am indragostit acum 10 ani. Ascunsa sub o invazie de turisti, insa. Dar tot ea e. Da, chiar este norocoasa posesoare a celor mai frumoase plaje din Europa, dupa parerea mea, plaje diferite ca relief, spectaculoase, fie ca sunt la picioarele unor stanci abrupte, fie ascunse in grote misterioase, fie cu pietre, fie intinse cu nisip alb si fin, fie la capatul unor ore de drum demn de Survivor. Ii spune hiking. Cred ca nu e pentru mine 🙂

Nuantele de albastru ale apei sunt greu de povestit si imaginat. Insa pe aceste bucatele de Rai varsa din ora in ora cate un vapor cam o suta de turisti. Disperati, carand bagaje, luptandu-se pentru un metru de nisip, intinzandu-si toate acareturile. Cotropind. Da, asta e cuvantul potrivit al vacantei mele aici in 2023. O continua lupta pentru un loc de parcare, pentru un loc la o masa, pentru o bucatica de nisip, alinierea in coada la benzinarie sau pe sosea. Cred ca am gresit cand am ales finalul lunii august, fix cand italienii au vacanta. Si nu numai ei. Si asa incep recomandarile mele pentru voi, daca vreti sa mergeti in Sardinia, lucruri de care ar fi trebuit sa tin si eu cont ca sa am o vacanta cum se cuvine in aceasta insula minunata 🙂

  • Cea mai buna perioada sa mergi in Sardinia: lunile mai, iunie si septembrie, octombrie – insula respira, te asteapta cu plajele care ti-au luat mintile pe Instagram, goale, linistite, cu preturi ceva mai bune, cu locuri de cazare la discretie, cu temperaturi prietenoase, perfecte – as spune. Uite cum e in august:
  • Insula se afla la jumatate de ora de zbor de Roma. Este a doua cea mai mare insula din Marea Mediterana. E mai mare decat Israel sau Slovenia, de exemplu. Distantele sunt lungi, asa ca te sfatuiesc sa inchiriezi masina, ca sa o poti explora cat de cat. Cat te tine:-) Alege unde vrei sa te cazezi – fie ca in zona Cagliari, fie Alghero, fie Olbia, cele mai populare puncte ale insulei, unde aterizeaza curse numeroase – fie directe de la Bucuresti, fie cu escale. Eu am luat separat biletele de avion. Am zburat cu Aeroitalia, o companie noua pentru mine, care nu m-a dezamagit, pret bun, fara intarzieri, aeronava curata si moderna. Escala o ora la Roma. Mai este o companie care zboara Roma-Olbia : Volotea. Ajunsa acolo, am inchiriat un Fiat 500. Am ales site-ul www.wisecars.com. Pretul – 500 euro o saptamana, cu toate asigurarile incluse. Exista si transport in comun, autobuz sau tren intre diferite parti ale insulei, dar eu nu am apelat nici data trecuta la ele, atunci am inchiriat scuter. Parcarea este in medie 3 euro pe ora, recomand sa descarci aplicatia Easypark. Chiar si cand parchezi undeva improvizat pe un camp, nu scapi de taxare, dar mereu primesti bon.
  • In privinta preturilor, daca e sa comparam cu Grecia, este mai scumpa Sardinia. Poate ca Alghero si Cagliari or fi mai decente, nu stiu, insa mie aici mi s-a parut ca banii mi-au alunecat din portofel aiurea. Cu cate un soc din cand in cand. Sa va dau exemplu: un sezlong costa pe o plaja 60 euro. Unul! O umbrela 20 euro. Pretul difera in functie de randul pe care vrei sa stai, dar nu cu mult. Si oricum…nu sunt disponibile. Chiar ai surpriza sa ajungi la plaja dupa un lung drum sau dupa ce ai lasat masina in parcarea care nu accepta decat plata pe zi (15 euro) si sa afli la fata locului ca nu exista loc nici pe nisip – decat poate pe langa un wc, DACA exista wc – si niciun sezlong liber.. Ai grija la “coperto” . Este “by default” pe nota, unele restaurante te avertizeaza, altele nu. A costat de la 3 pana la 7 euro de persoana. Un suc costa cam 3 euro, o pizza cam 15 euro. Daca nu nimeresti acea cafenea in care te taxeaza 50 de centi pentru fiecare cub de gheata din paharul de suc. Am citit o stire pe net. Sau acea cafenea unde te costa 2 euro sa iti taie sandwichul in doua..Este bine de stiut si ca peste tot poti plati cu cardul.
  • Cazarile sunt diverse si pentru toate buzunarele.  Eu am ales de fiecare data un hotel langa Olbia , cu parcare inclusa si cu piscina, ca sa am si zile in care ma relaxez, nu sar prin boscheti sa ajung la plaje ascunse 🙂 Nu va bazati pe mic dejun, caci este o dezamagire. Ca si felul in care arata hotelurile. Vechi, spatii mici..Desi am stat la 4 stele, hotelul nu le merita. Doar pretul reflecta stelele.. Dar cam peste tot in Italia am nimerit asa. M-am obisnuit 🙂 Exista desigur si varianta caselor sau apartamentelor inchiriate, mai ales atunci cand vii cu familia. Eu imi fac singura rezervarile online.Prima data am ales un Hilton,iar acum un hotel numit Pozzo Sacro, ambele langa Olbia.
  • Am mancat excelent peste tot. Poate am avut noroc sau pur si simplu sunt fan al bucatariei italienesti. De la peste proaspat la pizza, paste cu sofran si lamaie, branzeturi (branza pecorino) si tiramisu sau “seada”, un desert local cu miere, foarte bun. Va las cateva recomandari: Lucina, Hivaoa, Dadino, Don Carlos, Trattoria Da Sara. Peste tot este nevoie de rezervare! Verificati si programul, caci de multe ori la pranz totul se inchide.
  • Am vizitat doar centrul istoric din Olbia si celebrul Porto Cervo, caci mi-am propus ca vacanta aceasta sa ma odihnesc dupa cei 20 de mii de pasi pe zi facuti in Seul prin ploaie. Dar insula are multe puncte demne de vazut, bogate in cultura si istorie, situri arheologice, natura si sate fermecatoare : Bosa, Castelsardo, Fonni sau Calasetta. Doar aveti grija cand va faceti lista de pe internet inainte de a pleca sa verificati: distantele, recenziile, daca e nevoie de rezervare sau bilet cumparat online, sa evitati cozile. Aici, in nord-est, pe Costa Smeralda, Porto Cervo este punctul principal de atractie, cu efervescenta sa, cu iahturile luxoase aliniate in port, magazinele cochete, hotelurile sic si casele de vacanta ale celebritatilor. Am facut o calatorie si pana in Orsei si va recomand plajele ca niste carti postale la care puteti ajunge cu barca. Daca sunteti un grup, ar fi perfect sa inchiriati una doar pentru voi. Altfel, exista multe variante de excursii in porturi, in jur de 60 euro de persoana pentru 8 ore, timp in care esti plimbat pe la trei plaje. Eu nu as repeta experienta aceasta de grup extins, ci restrans. Excursii cu barca poti face si din zona de nord, si acolo imi pare rau ca nu am ajuns, catre arhipelagul Maddalena si plajele sale impresionante. Si Corsica este la o aruncatura de bat, daca vreti sa incercati si aceasta insula aflata la o ora cu feribotul.
  • Plajele sunt smaraldele de la gatul acestei insulei si o impodobesc atat de frumos! Recomandarea mea ar fi sa va documentati inainte de a porni catre ele – distante, cum ajungeti ( hiking, masina, barca),  unde parcati, daca aveti facilitati sau nu, daca este cu nisip sau pietre (in acest caz aveti nevoie de pantofi speciali), cum e vremea in ziua respectiva (vantul poate ruina ziua in anumite zone) si..daca aveti nevoie de rezervare online!! Da, exista plaje pentru care iti trebuie rezervare. Asa cum exista si taxa de plaja…Cum eu am stat in nord-est, nu am ajuns pana la cele din sud, dar va pot recomanda cateva de pe Costa Smeralda:
    • Spiaggia del Principe o gasesti in multe topuri, a fost numita pe buna dreptate una dintre cele mai frumoase plaje din lume de catre The Telegraph si Condé Nast Traveler. Este ca un arc intrat in apa in diferite nuante de albastru si nisipul de la alb la roz. Te supune unui test de rezistenta pana ajungi la ea, dar merita efortul. Lasi masina in parcare, 3 euro/ora, esti obligat sa stai minim 2 ore, apoi cobori pana la acest petic de Paradis. Eu acum 10 ani m-am bucurat de o plaja salbatica, ferita de ochii multimilor, pe care doar iti pui prosopul si asculti valurile. Azi insa am gasit-o ticsita de turisti si vanzatori, in plus, a rasarit si un bar pe plaja.
    • Tot in aceasta zona gasesti Spiaggia Capriccioli, tot un petic de nisip, dar ascuns dupa pini si maslini, cu apa cristalina , linistita si nisip fin. Tot in apropiere sunt si plajele Romazzino si Di Volpe.
    • Daca iei barca, ajungi la plaje si mai frumoase ca : Luna, Gabbiani, Goloritze, Grota Del Fico, Piscina Di Venere si preferata mea – plaja Mariolu.

    • Daca esti pasionat de sporturi pe apa, atunci trebuie sa te indrepti catre Baja Sardinia.
    • La Pelosa este o plaja tare fotogenica, la care insa nu am mai ajuns pentru ca era pe partea cealalta a insulei si aveam oricum nevoie de rezervare in avans, iar eu am aflat prea tarziu. Aceasta plaja are si o taxa de acces de 3,5 euro pe zi. Si nu este singura. Goloritze are taxa 6 euro. Rezervarile si informatiile se gasesc in aplicatia “Heart of Sardinia

In Sardinia, plajele fix ca intr-o carte postala sunt la tot pasul, lista este foarte lunga. Trebuie doar sa le gasesti si mai ales sa le protejezi. Legea este foarte stricta in ceea ce priveste aruncarea gunoiului sau a tigarilor pe plaja/in apa. Fumatul este interzis pe unele plaje, de asemenea accesul cu animale de companie. Sub nicio forma sa nu iei pietre, scoici sau nisip amintire, caci risti o amenda usturatoare. Ti se recomanda chiar sa iti si scuturi bine prosopul inainte de plecare, sa nu ramana nisip.

In incheiere – stiati ca Sardinia este una dintre cele cinci “Zone albastre” din lume in care traiesc cei mai longevivi oameni? Am avut norocul sa mai vizitez o astfel de zona: Okinawa, in Japonia. Care este secretul celor care depasesc 100 de ani? Se spune ca ar fi o combinatie de factori – dieta, clima, viata sociala, apropierea de familie si prieteni, vinul si exercitiile fizice. Eu zic ca si acea stare de…dolce far niente, pe care o gasesti aici si de care deja mi-e si mie dor 🙂

Ciao!


You may also like

10 comments

Adi 17/07/2024 - 22:14

excelent descris. ceilalti blogeri/vlogeri trebuie sa ia modelul asta: informatii concise, la obiect, clare, directe. Nu divagheaza pe teme inutile. Again, excelent. Un mare bravo. M-am lamurit unde trebuie sa merg. Super.

Reply
Negru Gabriela 30/08/2023 - 19:05

De 4 ani încoace, de când am descoperit Sardinia, doar acolo mergem în concediu la mare. Noi preferam luna septembrie. Nu e aglomerația care ai descris-o tu. Am fost intr-un an și în luna iunie dar Apa e mai rece. Eu recomand estul insulei pt a te caza. Sunt zboruri ieftine din București sau Budapesta (pt cei din vestul tarii) către Alghero, iar de acolo se poate închiria masina. Recomand Sardinia ca destinație de vacanta.

Reply
Horea 30/08/2023 - 12:36

Foarre utile informatiile. Multumesc.

Reply
Corina Caragea 30/08/2023 - 13:28

😄

Reply
Michaela Stirbu 30/08/2023 - 11:40

In fiecare an venim in Sardinia la San Teodoro , intr adevar cea mai frumoasa insula !
Daca vreodata doresti sa vizitezi si San Teodoro iti pot recomanda B&B cu piscina Molarotto San Teodoro !

Reply
Corina Caragea 30/08/2023 - 13:28

😊

Reply
Marina Alexandru 30/08/2023 - 14:24

Pretioase informatii ! O placere sa te citesc ! 🫶🏼

Reply
Corina Caragea 30/08/2023 - 17:42

Multumesc mult☺️

Reply
Florina Vilcovschi 30/08/2023 - 20:25

Îți mulțumesc pentru aceste imagini superbe ,mi-ai făcut seara mai frumoasă. Ma bucur ca am avut ocazia de a vedea și eu o mica părticică din acest ,,colț de rai”🤗

Reply
Corina Caragea 30/08/2023 - 20:27

😄

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.