Venetia

Venetia cu sau fara masca

by Corina Caragea
2 comments

Venetia este primul oras care iti vine in minte cand spun romantism. Este un cliseu, asa-i? Daca ii dai jos masca asta a dragostei, Venetia este un tablou unicat reusit de un pictor iscusit. Istoria, arhitectura, muzica, aerul boem, toate se impletesc fericit pentru orice turist, indragostit sau nu. Fie ca o privesti din gondola, fie de pe unul dintre celebrele poduri sau cu o cafea in mana de la fereastra uneia dintre cladirile a caror varsta se masoara in secole, Venetia te vrajeste. Si apoi…te respinge. Ca un joc  al dragostei, orasul care atrage ca  un magnet milioane de turisti anual, vrea sa o lase mai moale. Hai sa luam o pauza de relatie. Coplesiti, localnicii din Venetia protesteaza impotriva turistilor: sunteti prea multi, stati acasa!Draga Venetie, daca tu nu ma vrei, eu te vreau! Oricand as alege acest oras ca o lectie vie de arhitectura, pictura, sculptura si il recomand tuturor.

Sa ajungi la Venetia este foarte ieftin. Eu am dat pe bilet incredibil de putin. Insa adevarata nota de plata vine acolo – de la cazari la mancare si transportul pe apa, Venetia te taxeaza . Insa in mod gratuit poti face destul de multe lucruri – de exemplu sa te relaxezi pe muzica lui Vivaldi in Piata San Marco, sa vizitezi Basilica San Marco sau sa poposesti pe nenumaratele poduri.

Venetia este un oras plutitor, format dintr-o imensa retea de canale – 175. Ca un labirint pe apa, podurile leaga stradute inguste, piatete, cladiri netulburate de anii ce le stau in spate, trotuare si arata ca niste adevarate opera de arta. Opreste-te pe fiecare pod ce iti iese in cale, observa-i detaliile si nu iti uita acasa aparatul foto. Asa cum am patit eu in prima mea excursie acolo 🙁

Cele mai cunoscute poduri sunt…. Podul Rialto – cel mai vechi, traverseaza Marele Canal, Podul Academiei, Podul Scalzi , noul – Podul Constitutiei si Podul Suspinelor . Dar mai sunt vreo … 400, fiecare cu povestea lui. De exemplu, Podul Sanilor – pe vremuri, prostituatele stateau aici in sanii goi pentru a atrage clientii. Exista si Podul Papusii, denumit asa pentru ca e foarte mic.

Mergi in primul rand in Piata San Marco – inima Venetiei. Te asteapta aici Palatul Dogilor, invadat de mii de turisti. Nu poti rata una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din lume. Pentru o experienta completa, scoti 12 euro – biletul de intrare. Recomand sa mergi dimineata, ca e cat de cat mai aerisita piata.

Cel mai faimos dintre podurile Venetiei este aici – Puntea Suspinelor. Legenda spune ca de pe acest pod, detinutii aruncau o ultima privire asupra orasului inainte de a fi inchisi, caci a fost construit in 1602 ca o punte de legatura intre judecata si inchisoare.  De aici ii vine si numele – suspinele condamnatilor la moarte care faceau ultimul lor drum pe acolo. Astazi insa, cuplurile se saruta in gondola ce trece pe sub el , pentru o poza perfecta pe Instagram si superstitia dragostei vesnice.

Basilica San Marco, Foto:Gary Ullah

Tot aici, nu rata nici Basilica San Marco, cea mai mare dintre bisericile Venetiei, un exemplu de arhitectură bizantina, si apoi leneveste la o cafenea, ascultand muzica clasica, de exemplu la Caffe Florian, cea mai cunoscuta cafenea din Venetia, deschisa in … 1720. Uite ce zic:

In fiecare oras in care merg am obiceiul de a-l admira de sus. Si in Venetia am gasit un loc faimos pentru cea mai reusita panorama – Campanile – cel mai inalt turn al orasului, 99 metri inaltime.

Daca vrei sa iti impresionezi cu adevarat iubita, atunci scoti 100 de euro din buzunar pentru o plimbare cu gondola pe canalele ascunsesi linistite ale Venetiei. Undeva la apus este ideal. In 40 de minute, cat dureaza calatoria, ai timp sa o vrajesti 🙂 Iar Venetia sa va vrajeasca pe amandoi…
Iti mai recomand sa iei “vaporetto”, sa te plimbi pe Grand Canale, care traverseaza orasul formand un S, cu un abonament la acest autobuz pe  apa, caci e mai avantajos. Departe de negustori galagiosi, cafenele si mii de turisti disperati, se afla Insula Murano. Linistita, aceasta este o Venetie mai mica. Iar raiul fotografilor poarta poarta numele : Insula Burano. Tot cu vaporetto ajungi la ea – 7 kilometri de Venetia – si este o explozie de culori.

Daca ajungi in Venetia in februarie, ai noroc sa nimeresti chiar la faimosul Carnaval al mastilor venetiene . Tu si mii de oameni de pe toata planeta, ca sa stii 🙂 Vei avea parte de petreceri, parade, dans, mister si culoare, spectacole, concerte si petrecareti costumati si mascati ce danseaza pe stradutele inguste ale orasului. Traditia este veche de …800 de ani.Cu sau fara masca, sper sa descoperi Venetia cat mai curand si de asemenea, sa alegi o mini-vacanta si alte orase romantice ale lumii. Am facut o lista aici.

 

You may also like

2 comments

Sandra 25/02/2017 - 16:09

Am fost si eu in Venetia acum cativa ani si mi-a placut la nebunie! Este costisitor dar merita toti banii! Foarte frumos scris articolul, ma bucur mult ca in acest fel mai multi oameni au ocazia sa afle cateva tipsuri despre acest superb oras care merita vizitat, cu varf si indesa, daca nu au ajuns inca acolo.

Reply
corinacaragea 25/02/2017 - 17:12

Multumesc:)

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.