Cu dragoste, din Bali

by Corina Caragea
13 comments

Pentru a treia oara am traversat Globul ca sa ajung in cea mai frumoasa destinatie exotica in topul meu de calator pasionat. Poate te intrebi de ce. Cand sunt locuri mai apropiate, cu apa mai cristalina, nisip mai alb, mancare mai buna si natura mai spectaculoasa. 11 mii de kilometri, 14 ore de zbor trec intr-o clipa atunci cand arzi de nerabdare sa inceapa vacanta pe care o asteptai cam…din momentul in care te-ai urcat in avionul de intorcare acasa la precedenta vacanta in Bali, in 2018 🙂

Insula Zeilor, cum i se mai spune, Bali a fost inchisa turistilor o buna bucata de vreme si tare teama mi-a fost ca nimic nu mai e la fel. M-am inselat. Este chiar si mai frumos, iar turistii dragi lor s-au intors acum in numar si mai mare, cu dor si drag de Bali. Pentru ca am mai povestit pe blog de fiecare data cand am fost in Bali, va las linkurile AICI si AICI, voi incerca sa nu ma repet, iar de aceasta data sa va raspund punctual la intrebarile venite in avalansa pe conturile mele de Facebook si Instagram.

De asemenea, la finalul acestui articol aveti un desfasurator video al vacantei mele, in care am inclus recomandarile mele de cazare/mancare, pentru ca stiu ca au fost curiozitati si multi mi-ati scris ca v-ati decis sa planificati o vacanta in Bali in acest an si v-ar fi de mare ajutor aceste detalii. Ponturi pentru o vacanta reusita in Bali am scris si AICI.

Iata de ce ar trebui sa mai tineti cont:

  • Perioada perfecta pentru o vacanta in Bali este atunci cand este vara si la noi. Daaaaar, eu am fost acum a doua oara in sezon ploios, in ianuarie, am jucat la loteria meteo si..am castigat! A plouat in reprize scurte si doar noaptea sau in zori. Avantajul de a merge in aceasta perioada? Este mai ieftin, evitati aglomeratiile, iar vremea este perfecta – in jur de 28 de grade. Oceanul este cald, dar umiditatea destul de mare.
  • Conditiile de intrare in tara. Va recomand sa verificati mereu inainte de a alege o destinatie ultimele cerinte legate de vizitare pe site-ul www.mae.ro. De aceasta data, la intrarea in Bali nu am avut nevoie nici de test PCR, nici de dovada vaccinarii anti Covid sau vreun alt vaccin. Zero restrictii. Este nevoie de viza, o cumperi la fata locului, in aeroport si costa 35 de dolari. Vei mai vedea oameni care se protejeaza sau te protejeaza purtand masca, mai ales in taxi sau in locurile aglomerate. Este o optiune.
  • Avionul. Eu am ales o cursa Turkish Airlines cu escala in Istanbul. Totul a decurs conform planului. Zborul dureaza in total aproape 14 ore. Este lung, stiu, va spun ca merita, si va recomand , ca sa treceti mai usor peste aceste ore, sa va alegeti un zbor de noapte si sa rezervati calatoria cat mai …din timp, sa vanati oferte, sa comparati bine pe un motor de cautare de bilete de avion si sa va abonati la newsletter pe site-urile oficiale ale companiilor de zbor. Biletele de avion va vor costa cel mai mult in aceasta calatorie. Restul…la fata locului se schimba treaba. In bine:-)
  • Planul. Vacanta mea a fost impartita in trei episoade distincte. Prima oprire a fost in Ubud, apoi Jimbaran, iar ultima statie – Nusa Dua. Toate foarte diferite intre ele, despre fiecare am mai scris in postarile anterioare. Pentru mine este important ca intr-o vacanta sa imbin relaxarea cu aventura, imi place sa descopar locuri noi, culturi noi, alternativ cu zilele de leneveala la plaja sau intr-o piscina. Bali le are pe toate si … la superlativ. In privinta organizarii vacantei, sa stiti ca nu am apelat la o agentie, singura mi-am facut toate rezervarile.
  • Transportul pe insula. Traficul este…un haos. Dar unul in care ei se pare ca se descurca perfect. Doar noi, turistii suntem complet ametiti. Scuterele pe care calatoresc familii cu numerosi membri zboara in toate directiile, pare ca nimeni nu respecta vreo regula de circulatie si sa te arunci in aceasta aventura iti trebuie ceva curaj. Mai ales ca ei conduc pe partea stanga. Pentru mine asta este ceva..imposibil. Noi am inchiriat scutere si a fost o varianta foarte buna, chiar si pe distante mai lungi. Altfel, va recomand sa descarcati aplicatia Grab, un fel de Uber local, totul este in regula, usor de folosit si la indemana.
  • Unde te cazezi. La fiecare calatorie in Bali am nimerit cazari excelente! Dar nu spun bine “am nimerit”. Nu stiu daca poti lua “teapa”. Au nenumarate variante de cazare, de la Airbnb la hoteluri si vile private. Serviciile sunt impecabile, iar preturile bune. Eu am ales prima cazare – un hotel micut, intim, inconjurat de jungla si multa liniste. A doua a fost intr-un resort complex, in care puteai sa te pierzi intre piscine si restaurante care mai de care mai ofertante, iar a treia – un complex mic de vile private langa plaja, tot asa linistite, fiecare cu piscina ei, de nota 10 si aceasta. Aveti numele lor in Vlog-ul postat la finalul articolului. Si inca ceva: multe intrebari au venit de la cei speriati ca te ataca serpii in piscina, soparlele in camera, tantarii si liliecii . Eu nu am avut aceaste probleme, sunt bine sanatoasa. In afara de serpi…i-am intalnit pe toti prietenii de mai sus, dar nu ne-am “ciocnit” 🙂
  • Mancarea in Bali este incredibil de buna, nu exista loc in care sa fi avut surprize neplacute, de la gust la servicii si preturi. Am mancat bine, proaspat, ieftin, mult. Satay sunt preferatele mele, un fel de frigarui locale trecute prin sos de alune dar nu numai, din pui, creveti, calamari, etc. Un curcubeu ti se pune pe masa de fiecare data – de la fructele incredibil de colorate si aromate pana la felurile de mancare, supele si deserturile. Preferata mea este clatita indoneziana, Dadar Gulung, ceva foarte verde, datorita frunzelor de pandan, cu fulgi de cocos in interior si zahar de palmier. Bumbu Bali este restauranul pe care vi-l recomand in Nusa Dua, iar ca sa va faceti o idee de preturi, toata mancarea din poze, plus supe si bauturi a costat…60 de euro, iar noi cei de la masa ne-am ridicat…elefanti si tot nu am reusit sa mancam nici jumatate din portii. Pentru iubitorii de cafea – in Ubud am baut cafea buna la Monkey Forest Espresso si la Secret Cafe in Nusa Dua.
  • Ce sa faci in Bali. Suntem foarte diferiti si eu sunt de parere ca daca iti place la all inclusive in vacanta, intr-un resort mare in care copiii au un milion de locuri de joaca, iar tu un milion de feluri de mancare asemanatoare cu acasa..Bali nu este o idee tocmai buna. Bali inseamna liniste, descoperire, explorare, aventura, dar si relaxare. Este pacat sa nu incerci mancarea locului, sa nu explorezi tot ce e in jurul tau, sa nu iesi din hotel, sa nu faci in fiecare zi altceva, sa nu mananci ceva nou, sa nu descoperi aceasta insula cu oamenii ei incredibili. Poti face asta in siguranta si la preturi mici. Ai ghizi la dispozitie si nenumarate excursii organizate sau o poti descoperi pe cont propriu. De la terasele de orez la Padurea Maimutelor, nenumaratele temple si plajele pe care apune soarele ca nicaieri in alta parte, oferind un spectacol vizual greu de uitat. Veti vedea in Vlog-ul postat la finalul articolului cum am supravietuit in doua dintre locurile de care mi-a fost frica pana acum: intre maimute si zburand deasupra unor terase de orez. Nuratanicimasajul,iardacaajungiinNusaDua,poticumparasuveniruripentruceidragidelaBaliCollection.
  • Plajele. Bali nu pentru plaje este faimoasa, dar Indonezia este totusi cel mai mare arhipelag din lume, numarand mii de insule, unele avand niste plaje fix ca in Maldive. Insa in Bali, zona renumita pentru plaja este Nusa Dua. Plajele sunt curate, intinse, linistite, fara valuri mari, as spune eu ca potrivite pentru familii cu copii mici sau..fricosi ca mine care nu stiu sa inoate, dar potrivite si pentru cei pasionati de sporturile pe apa. Daca vrei sa vezi spectacolul valurilor Oceanului Indian, atunci mergi in Jimbaran, faimos si pentru nenumaratele restaurante care ofera cele mai bune preparate din fructe de mare.
  • Oamenii sunt primul meu motiv pentru care imi place Bali. Desi in locurile in care se cazeaza turistii conditiile sunt impecabile, luxoase si aranjate cu mult bun gust, in afara lor te loveste discrepanta cu saracia localnicilor. Bogatia lor este insa in zambet, in suflet, in vorba. Cum eu nu am gasit in alte insule. De aceasta data am nimerit in timpul unei sarbatori importante pentru balinezi – Galungan. Este simbolul victoriei binelui asupra raului, se spune ca in cele 10 zile cat dureaza aceasta sarbatoare, spiritele stramosilor se intorc pe pamant in casele lor, iar cei dragi ii primesc cum se cuvine – cu daruri, bucate bune, haine traditionale, cantece si dansuri. La poarta fiecarei familii este un stalp de bambus foarte inalt, “penjor”, impodobit cu fruze, flori, iar langa este un mic altar in care sunt puse flori, fructe, dulciuri.

Acestea au fost recomandarile mele de aceasta data, pentru mai multe informatii aveti si postarile precedente, iar eu deja visez la a patra vacanta in Bali 🙂

Iata si Vlog-ul promis:

You may also like

13 comments

Mariana 17/03/2024 - 00:19

Mulțumim ptr împărtășirea impresiilor . Ce tipuri de vaccinuri se recomanda ptr călătoria in Bali ? Multimesc MS

Reply
Corina Caragea 24/07/2024 - 16:06

Eu nu am facut niciunul.

Reply
Ana 10/08/2023 - 12:51

Buna! Ce recomanzi intre Jimbaran si Seminyak?

Reply
Corina Caragea 29/08/2023 - 23:40

Buna, as zice Jimbaran. Dar depinde si ce cauti. Plaja intinsa, nisip fin? Atunci Nusa Dua. Fructe de mare? Jimbaran. In Seminyak am gasit multe locatii cool, beach cluburi.

Reply
Ciprian 29/05/2023 - 20:31

Buna! Ce stii de conditiile de calatorie pentru iunie in legatura cu covid? Daca nu sunt vaccinat, nu am certificat ca am trecut prin boala, dar obtin un certificat care sa ateste ca nu ma pot vaccina din cauze medicale, pot intrs in bali? Intervine carantina? Unele forumuri spun ceva de 5 zile carantina. Pe MAE nu e foarte clar. Nici de test nu gasesc informatii.

Reply
Corina Caragea 12/06/2023 - 08:20

Nu stiu. Eu ma uit pe mae.ro atunci cand plec undeva.

Reply
Raluca 28/05/2023 - 17:21

Buna! Superba vacanta! Si noi urmeaza sa mergem dar nu ne putem decide intre Nusa Dua Legian sau Kuta? Pe care o recomanzi te rog? Multumesc!

Reply
Corina Caragea 12/06/2023 - 08:20

Eu as zice Nusa Dua:)

Reply
Adrian 13/04/2023 - 13:41

Buna. Nu stiu daca s-a trimis sau nu un email spre adresa de contact ca mi-a aparut o eroare cum ca nu se poate trimite mesajul. Imi cer scuze daca s-a trimis totusi de 2x… intrebarea mea mai pe scurt, sunt cozile pentru viza in aeroport asa lungi si dureaza extrem de mult ? Urmeaza sa mergem in 3 saptamani si ne-am lovit de treaba asta. Ce am gasit online, pe mine si prietenii mei ne costa $150 de persoana, ce spui in blog costa mult mai putin. Un sfat te rog ? Merci

Reply
Corina Caragea 22/05/2023 - 16:05

Buna, scuze pentru raspunsul intarziat. Nu am primit mailul.. Eu nu am stat mult la coada in aeroport si nu am platit acel pret. Nu te panica:)

Reply
Sabrina Petcu 25/01/2023 - 05:51

Superb totul ! 😊
Ce aparat folosesti pentru pozele din vacante?

Reply
Corina Caragea 22/05/2023 - 16:10

Sony si telefonul.

Reply
Dan 0ros 20/01/2023 - 21:09

Foarte frumos descrisa povesta ta de anul acesta din Bali!Am fost si eu in2018 si imi doresc sa mai repet experienta!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.