Am petrecut Craciunul in luna iulie. Suna ciudat, nu? Stiai ca exista un oras al Craciunului? Am ajuns acolo prima data intr-o vara si parca m-am teleportat inapoi in timp, pe la 1600, in preajma Craciunului. Totul ma ducea acolo – casele, strazile, muzeul Craciunului, deschis tot timpul anului, magazinele cu decoratiuni, mai lipsea sa ninga si ziceam ca am luat-o razna sau visez de-a binelea.
Rothenburg ob der Tauber este orasul in care e Craciun TOT ANUL si e recomandarea mea catre voi in aceasta luna perfecta pentru el: decembrie. Germania este sefa targurilor de Craciun, fara indoiala. Dar ce il urca in top pe acest orasel fermecator, in fata altora mult mai faimoase si mai mari ca Nurnberg sau Dresda? Mostenirea istorica si culturala. Pare scos direct dintr-un glob de zapada, cu vederi postale la fiecare colt de strada. Ai impresia ca esti intr-un film Disney – poate si pentru ca oraselul a fost inspiratie pentru Pinocchio.
Rothenburg se afla pe Drumul Romantic din Germania si este unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale din Europa, salvat de la distrugere in timpul celui de al doilea Razboi Mondial si conservat perfect in ziua de azi. Este inconjurat de ziduri de aparare, protejat de zeci de turnuri, iar totul arata la fel ca in secolul al XVI-lea.
Nu e orasul in care sa alergi dupa obiective turistice, ci unul pe strazile caruia sa te ratacesti. Eu m-am “aruncat” fara sa imi iau notite. Nu stiam nici de renumele sau intre vanatorii de targuri de Craciun. Stradutele sunt inguste, pietruite, te asteapta la orice colt cafenele in case ce au varsta masurata in secole, arcade medievale, fantani, biserici, piatete pitoresti, arhitectura medievala si renascentista, case viu colorate, totul pare desprins dintr-un basm cu domnite si cavaleri. Iar de oriunde poate aparea si … Mos Craciun.
Cum ajungi aici? Eu am venit cu masina din Frankfurt si am parcat intr-una dintre parcarile de langa centrul vechi, la indemana si ieftine. Si mai usor se poate ajunge cu masina din Nurnberg sau Stuttgart. Sau cu trenul.
Am intrat in oras prin Poarta Spanzuratorii, ce ciudat suna, apoi am luat-o spre piata centrala, in fata Primariei, unde de 500 de ani(!!!) se organizeaza Targul de Craciun iarna, iar vara este locul perfect pentru festivaluri si concerte – orchestre din toata lumea vin aici.
Un festival al simturilor pe un taram de poveste.
Carnati, clatite, obiecte traditionale confectionate din lemn sau sticla, supa de branza, turta dulce, vin fiert(alb) si faimoasele “snowball” – desertul tipic local de secole, un bulgaras de zapada, din fasii de aluat , ornat cu zahar pudra sau diferite glazuri – ciocolata, martipan, vanilie, migdale si tot ce iti mai trece prin cap. Casutele de lemn sunt insa presarate prin tot orasul, pe care il poti parcurge intr-o singura zi si iti recomand sa te cazezi in afara lui, caci e mai ieftin si ai sanse mai mari sa gasesti locuri libere in decembrie.
Urcati in turnul Primariei pentru o priveliste perfecta de sus a Targului de Craciun. Atentie – ultima parte este o proba de contorsionism – scarile sunt foarte inguste, de lemn, poate urca o singura persoana. Accesul costa 2 euro. La o inaltime de 60 de metri, dupa 220 de scari, ai o vedere perfecta a pietei centrale.
Orasul are un muzeu al Craciunului, dar si unul de Papusi si Jucarii sau unul al Crimei si o Gradina a Castelului distrus intr-un cutremur in anul 1356, in care am facut o plimbare, dar am si urcat pe ziduri si am inconjurat orasul intr-o ora si jumatate.
Nu puteam sa nu fac poze in acest loc atat de Instagramabil, iar aici e preferatul meu – Plönlein, o intersectie ce arata ca intr-un basm si in care defileaza turnuri construite in secolul al XIII-lea.
Targul de Craciun este deschis anul acesta din 25 noiembrie pana in 23 decembrie, dar cred ca v-am convins sa vizitati acest orasel de basm din Germania in orice perioada a anului! Si daca sunteti in cautarea altor idei pentru targuri faimoase de Craciun din Europa, cititi articolul postat aici.
Vacanta placuta!
1 comment
Stiam de ceremoniile bizare intutite acestui oras si am fost placut surprinsa sa aflu ca vei fi petrecut Craciunul in luna iulie acolo. A trebuit sa fie o experienta surrealista sa vezi toate luminiile si decoratiunile si sa auzi colinde Craciunului inainte de vreme. Rothenburg ob der Tauber este cu siguranta un loc de vis care pastreaza spiritul adevarat al Craciunului! Ne-am simtit cu siguranta si noi ca partasi ai magiei si binecuvantarii acestui frumos orasel medival. Cu siguranta vor mai fi alte Craciunuri in luna iulie, care sa se bucure de razele soarelui, ca sa mai diversifice putin clasica sarbatoare.