“Poa’ sa vina primavara, cu alaiul ei de flori…” si daca nu e ca in cantecul celor de la Holograf si mai avem de asteptat pana se imbraca Bucurestiul in haine de primavara, va propun un city-break in Tara Lalelelor, acolo unde campurile de flori sunt cat vezi cu ochii, bicicletele depasesc numarul locuitorilor, iar cladirile… ai impresia ca plutesc pe apa – in Amsterdam. Prima amintire ce ma leaga de Amsterdam este una neplacuta – m-am dus special in capitala Olandei sa strig pentru nationala Romaniei in 2013, cand am si pierdut cu 4-0…In ciuda rezultatului, nu am lasat ca si mini-vacanta mea sa fie o catastrofa si am sarit intr-un vaporas ce m-a purtat prin tot orasul. Este o modalitate perfecta de a vedea Amsterdamul – de pe unul dintre canalele sale, pentru numai 16 Euro. Calatoria dureaza o ora.Dar ce ar fi o vizita la Amsterdam fara o plimbare cu bicicleta? In cel mai “ciclist” oras din lume. Sunt 800.000 si le gasesti la tot pasul – agatate de poduri, garduri, stalpi, in “turma de cateva mii”, intregi sau ramase intr-o singura roata. M-au socat parcarile imense in care olandezii isi lasa bicicletele. Cam 15 Euro pe zi te costa sa inchiriezi o bicicleta, si daca esti mai lenes sau ai de parcurs o distanta mai mare pe doua roti, poti lua o bicicleta electrica pentru 7 Euro in plus. Traseele pentru biciclisti sunt impecabil gandite si vreau sa ma opresc aici, caci ma enervez gandindu-ma ce aventuri am avut in prima si singura zi cand am plecat spre PROTV pe bicicleta.
Porneste in acest tur pe doua roti si ia-o spre Piata Dam – un furnicar de turisti in care sta falnic Palatul Regal. Alaturi de biserica gotica din secolul al XV-lea Nieuwe Kerk si Muzeul de ceara “Madame Tussaud’s”.Pedaleaza…inapoi in timp, prin cartierul cel mai boem al Amsterdamului – Jordaan. Sunetele clopotelor vor fi coloana muzicala a plimbarii tale pe stradute inguste, printre cladiri ridicate in secolul al XVII-lea, baruri si cafenele cochete sau galerii de arta. Descopera secrete ascunse in casa-muzeu Anne Frank si vezi si sursa muzicala – inaltimea sa, biserica Westerkerk.
Lasa apoi centrul istoric si odihneste-te la un picnic in Vondelpark sau leneveste la o terasa, mangaiat de razele soarelui.
Daca iti iei un card “I AMsterdam”, 47 euro am gasit eu pentru 24 de ore, vei avea transport gratuit, numeroase reduceri la muzee sau chiar intrare libera, cum ar fi la Muzeul Rijks sau Van Gogh. In Amsterdam, un bilet la muzeu este in jur de 17 euro. Trebuie sa stii ca vinerea , acesta din urma isi primeste vizitatorii pana seara tarziu si … ii invita la petrecere – DJ, muzica live, holul se transforma in bar.
Eu in fiecare oras caut roof-top-uri. Vreau sa am parte de o privire de sus a locului, sa ma rup de vacarmul de turisti de la sol si trebuie sa iti spun ca in amsterdam exista “ziua turnurilor deschise” – oricine poate urca in varful unei cladiri istorice sau zgarie nori. Este vorba de ziua de 23 martie.
In privinta gastronomiei, aici si cei mai mofturosi isi gasesc “farfuria – pereche”, mancare pentru toate gusturile si vreau sa va recomand : sa luati masa seara in vaporul care va plimba pe canalele orasului, o cina pe intuneric, nu vezi ce mananci, mergi pe incredere sau… pentru o experienta autentica – ce ai spune de o masa la un localnic acasa? Restaurante de tip “Living Room”, chiar in curtea sau sufrageria unui localnic, sa mananci ca la mama acasa – mama lor :- ) Iar daca esti cu iubita si ea este Instagram “addicted”, atunci du-o la Mama Kelly, un restaurant roz numai bun de postat pe retelele de socializare. Dar ii va placea si aici…
Am lasat pe final …Paradisul. La 30 de minute cu masina de Amsterdam, in Lisse (dar poti ajunge si cu trenul sau autobuzul destul de ieftin si rapid) se afla cea mai mare gradina de flori a Europei. Campuri de flori cat vezi cu ochii, mii si mii de lalele, zambile si alte plate ce iti vor gadila simturile, 32 de hectare. Stiati ca exista 800 de feluri de lalele?? Un bilet la faimoasa gradina Keukenhof costa 16 euro si turistii au acces doar 8 saptamani pe an in aceasta perioada – martie-mai si ii asteapta pe vizitatori de la mic la mare, caci si copiii au nenumarate posibilitati de distractie – locuri de joaca si biciclete de inchiriat, wireless gratuit, restaurante si cafenele. Daca vreti o alta excursie de o zi, la 20 de minute de Amsterdam, cu trenul, este Haarlem, un orasel medieval tare…fotogenic 🙂De fapt, in afara Amsterdamului, la scurta distanta, iti recomand sa explorezi zona rurala, localitati pline de farmec, pitoresti, mici, cu castele si mori de vant sau chiar plaja. Dar despre ele vom mai vorbi intr-un post viitor. Sa aveti o primavara in nuante..calde 🙂