Am spus ca in Bali am vazut cele mai frumoase apusuri. Imi retrag cuvintele. In Delta Dunarii , apusul iti taie respiratia! Nu glumesc! Pe o barca ce plutea pe Lacul Cuibul cu Lebede din Delta, nu puteam sa respir, caci imi era frica sa nu stric spectacolul naturii.
De fapt, in Delta esti doar un spectator silentios, iar pe scena din fata ochilor tai intra mii de specii de insecte, reptile, copaci si plante, pesti si pasari. Multe dintre aceste pasari te vor insoti de-a lungul plimbarilor tale cu barca. Delta este un popas important pentru pasarile migratoare, dar in afara lor, aici este si casa unui mare numar de specii rare. Cormoranii si pelicanii sunt vedetele Deltei. Sa nu faci zgomot, caci se risipeste vraja. Relaxeaza-te si bucura-te de un real muzeu al biodiversitatii.
Curioasa si calatoare pasionata, am fost la locul din care izvorareste Dunarea, in muntii Padurea Neagra din Germania, dar si la capătul drumului sau de aproape 3000 de kilometri, pe care il face dupa ce traverseaza 4 capitale ale Europei. Noi, romanii, suntem norocosi sa avem acest loc de o frumuseste unica in Europa, unde Dunarea se intalneste cu Marea Neagra de mii de ani, formand un paradis natural – una dintre cele mai frumoase delte.
Iti recomand cateva zile rupte de agitatia oraselor in acest colt al Romaniei. Te vei relaxa total. Probabil ai ocolit acest loc pana acum pentru ca, de exemplu, ai auzit ca vei fi ciuruit de tantari. Un fleac..pe langa ce privelisti iti bucura ochii si ce lectie de biologie vei primi. Mai mult, eu am fost de 2 ori pana acum si nu s-a lipit niciun tantar de mine.
Probabil te-ai gandit ca nu este usor de ajuns – trebuie sa mergi cu masina, sa o lasi in Tulcea si de acolo sa platesti un transfer cu barca cu motor pana pe unul dintre brate. Si asta merita, crede-ma. In 4 ore am ajuns in port, am parcat masina acolo si apoi am mers cu barca pana in Crisan. Transfer cumparat de la hotelul in care m-am cazat mai apoi. In functie de cat timp ai la dispozitie, ar fi bine sa faci o excursie si pana la Padurea Letea si Sulina (la cea mai joasa altitudine din Romania).
In privinta mancarii, iti recomand..Nu! E MUSAI! Sa mananci la localnici, sa ii rogi sa te ajute sa te descurci printre nenumaratele lacuri, sa iti arate spectacolul naturii, care este inclus in patrimoniul mondial al UNESCO. Iti vor fi ghizi intre nuferi, cormorani, egrete, pelicani, lebede, case pe apa, pescari, plante medicinale si plante..carnivore.
4 comments
Superbe pozele si descrierile din articol! Am descoperit Delta abia anul asta si am ramas impresionata, cu siguranta revenim. De data asta am stat in Mila 23 si am povestit aventura celor 4 zile din delta pe blog (https://beachingtravel.ro/mila-23-delta-dunarii/) insa data viitoare ne tenteaza zona Sf Gheorghe😘
Articolul acesta este unul foarte bun pentru promovarea zonei dar am si eu cateva remarci pe care urmeaza sa le expun. Nu fac asta pentru a indemna lumea sa nu viziteze delta ci doar sa fie precauti pentru a evita o dezamagire.
Recomandarea mea este sa nu mergeti in excursii / croaziere de 1 zi din Tulcea la Sulina sau daca faceti asta sa aveti grija cu ce barca mergeti si in ce perioada. Nu am incercat varianta cazarii in Crisan, banuiesc ca ar fi fost mult mai OK si relaxant asa.
Eu am avut o experienta foarte neplacuta cand am cumparat o “croaziera de 1 zi” pe Dunare din Tulcea (Corabia Piratilor se numea organizatorul).
Pilotul acelei salupe a fost execrabil pentru ca: – a consumat alcool la Mila 23 si apoi in Sulina din nou la o terasa … – a plecat fara combustibil suficient pentru ca el credea ca poate sa ia de pe drum (dar toate benzinariile ramasesera fara benzina pentru ca a fost perioada agitata – mini vacanta de 1 Iunie ) – la intoarcere din Sulina a facut o “liniuta” cu o alta salupa de viteza – la 2 minute dupa ce am plecat din Tulcea, o alta pasagera a intrebat “cam care este adancimea apei aici?” iar el i-a raspuns pe un ton agresiv: “ce va intereseaza asta?”.
– trecea printre palcurile de nuferi cu viteza (in curbe conducea parca incerca sa faca drifturi)
– nu incetinea suficient cand trecea pe langa alte ambarcatiuni (de obicei caiace de 1-2 persoane) riscand sa ii rastoarne.
Am amintit si perioada in care va duceti pentru ca localnicii din acea zona sunt nepregatiti si uimiti ca au foarte multi turisti in momentul in care sunt perioade de concedii ( dupa modelul autoritatilor care sunt surprinse ca iarna ninge…. ). Argumentele afirmatiei mele sunt:
– majoritatea benzinariilor de pe traseul Tulcea – Sulina au ramas fara combustibil;
– ajunsi in zona Padurea Letea. nu erau suficiente mijloace de transport pentru a ne duce in padure (a trebuit sa asteptam in soare aprox. 40 minute pana a sosit mijlocul de transport).
– dupa ce am ajuns in Sulina am vrut sa mergem la un restaurant sa mancam ceva din peste (ne-am gandit ca ar fi logic sa gasim o sumedenie de variante). Am intrat in mai multe restaurante si nu am reusit sa comandam nimic (ba nu mai aveau ciorbe etc, ba nu venea nimeni sa ne dea un meniu dupa ce asteptai peste 10 minute…, ori mesele nu erau debarasate).
Asteptarile mele erau foarte mari (avand in vedere ca nu am mai fost in Delta Dunarii pana acum) si probabil si din acest motiv dezamagirea a fost foarte mare.
Inainte de aceasta experienta, aveam tendinta sa ma mandresc cu Delta Dunarii si sa recomand strainilor cu care interactionam sa viziteze zona. Asta este evident ca nu se va mai intampla :).
Singurul lucru / loc care mi-a placut a fost cazarea din Tulcea (nu dau numele hotelului pentru a nu se crede ca vreau sa fac publicitate 🙂 ) si mancarea restaurantului de la acel hotel (unde am putut servi preparate din peste foarte bune).
Concluzia mea se poate rezuma la acea zicala “România este o țară frumoasă, păcat că este locuită” sau adaptata la situatia de fata “Delta Dunarii este o zona minunata, pacat ca este locuita”.
PS: cine a avut rabdare si ambitie sa citeasca tot comentariul asta… este un erou :))
Superbe poze, superbe peisaje, superba tara! Pacat ca nu stim s-o promovam la adevarata valoare. Sa speram ca in timp vor vedea si altii ce “bijuterii” ascundem aici. 🙂
[…] In privinta mancarii, iti recomand..Nu! E MUSAI! Sa mananci la localnici, sa ii rogi sa te ajute sa te descurci printre nenumaratele lacuri, sa iti arate spectacolul naturii, care este inclus in patrimoniul mondial al UNESCO. Iti vor fi ghizi intre nuferi, cormorani, egrete, pelicani, lebede, case pe apa, pescari, plante medicinale si plante..carnivore”, scrie Corina Caragea pe blogul său. […]