Frumusețea este sinonimă cu misterul în acest colț de lume în care poposim astăzi. Acoperite din cap până în picioare, femeile din lumea arabă mi-au părut intotdeauna atât de misterioase…Oare ce ascunde acea burka? Multe au reușit să îmi atragă atenția cu frumusețea lor doar…din ochi. Ochii lor conturați cu negru, mari și migdalați, profunzi și expresivi. Nu aveam nevoie (nici voie) să văd mai mult ca să spun: ce femeie frumoasă! În episodul de astăzi va prezint o prietenă veche și foarte dragă, de care mă leagă multe amintiri de la începutul carierei noastre în televiziune. Raluca are 39 de ani, dublă naționalitate – română și siriană, este jurnalist și traducător de arabă și, cum spune ea, călătoare din miezul ADN-ului 🙂
RALUCA ALHADDAD – SIRIA
- Ce truc de frumusețe ai învățat de la mama ta?
Eu provenind din două culturi (mama româncă, tata sirian), am primit uneori mesaje contradictorii referitoare la frumusețe și la ce și cum sa arăt lumii din corpul meu (de exemplu pantalonii scurți sau fustele scurte – în România sunt considerate normale și frumoase, dar în Siria este exact opusul).
Cele mai importante idei însă, acceptate de ambele părți, ca să împac și capra și varza 🙂 au fost :să ies din casă mereu aranjată și parfumată, să îmi pun “umbre” pe față – azi îi spunem și în română …blaș (blush :-)) – dar doar puțin pe vârful nasului ca să arate ca și cum aș fi bronzată, nu machiată. 😛 A, și să port parul lung – simbolul feminitatii în lumea arabă, la care țin acum mult mai mult decât când eram mică și băiețoasă… Mi s-a părut foarte interesant să aflu că în antichitate exista un fel de concurs de “miss” care cerea ca fetele să își reverse doar părul peste niște stânci după care stăteau ascunse. Câștiga cel mai frumos păr, fără să se vadă și fețele posesoarelor. Mama a purtat toata viața cele mai înalte tocuri – pentru că ”dau finețe piciorului” – o cred și o admir, dar nu mereu am chef să ascult acest sfat.
- Care este cel mai sexy atu al femeilor din țară ta?
În Siria, ochii și dansul. Privirea și zâmbetul cred că sunt pe primul loc oriunde în lume. Dar feminitatea în Siria este în tot corpul, în rotunjimi, în timiditatea privirii, în gesturile moi… iar dansul și mișcările feminine sunt arta tuturor acestor detalii, împreună. Dansul oriental pentru bărbatul tău este ca un cadou unicat, de fiecare dată altfel. De altfel vălurile femeilor arabe păstrează exact misterul, acel „je ne sais quoi” pe care îl menționează dintotdeauna toți bărbații, fie ei poeți, agricultori sau psihologi.
- Cum e privit subiectul operațiilor estetice în țară ta?
Este ceva normal de mulți ani în partea aceea de lume, majoritatea femeilor arabe își fac câte un mic “retuș”. Modificarile la față (nas, buze, pomeți), operații de liposucție, reducerea stomacului pentru slăbire, depigmentarea pielii – acestea sunt aproape banalități în lumea arabă, inclusiv în Siria. România este încă departe în urma Siriei din punct de vedere al numărului clientelor pentru această industrie. Cine nu are bani de operații complexe, își face măcar un tatuaj de sprâncene, contur de buze, o epilare definitivă, ceva… Iar bărbații nu sunt cu nimic mai prejos – la fel de dornici de înfrumusețare și întinerire.
- Un secret de frumusețe, un ingredient minune pe care femeile din țară ta îl folosesc.
Cred că toți identifică femeile arabe cu privirea adâncă a ochilor lor conturați cu negrul acela intens. Kohl, așa cum se numesc acum creioanele dermatograf cu negru, este un cuvant arăbesc, știai? Este o pudră foarte neagră care pe vremuri se făcea din anumite pietre arse sau sâmburi de masline (nu știu nici eu exact) care apoi erau măcinate atât de fin încât să nu deranjeze dacă intrau în ochi. Pudra respectivă folosea pentru protejarea ochilor de praf și infecții în mediul uscat al țărilor arabe. Și bărbații îl foloseau. În anumite zone din deșert femeile și bărbații beduini încă mai folosesc Kohl produs prin metode tradiționale. Pudra de Kohl este preferata mea pentru ochi și o am mereu la mine. Alte trucuri vechi sunt uleiul de măsline, epilatul cu pastă de zahăr și lămîie (din ce în ce mai rar, pentru că trebuie o mare dexteritate în mânuirea acestei paste). Dar trucul meu preferat este însă metoda mătușii mele care, ori de câte ori desface un fruct, își dă pe față și pe mâini. Mereu miroase frumos și are întotdeauna o piele moale ca de bebeluș.
- Completează propoziția: Ești frumoasă atunci când…
Când îmi fac contur cu tăciune de Kohl la ochi, când am părul înfoiat și… CÂND CĂLĂTORESC!! Nu e o metaforă. Poate pentru că am în sânge două continente, zâmbesc cu gura până la urechi și chiar mă simt mult mai frumoasă când umblu peste mări și țări.
Experiențele Ralucăi în jurul lumii le găsiți aici: http://ralucaalhaddad.blogspot.com/
1 comment
[…] (belea) în portofel… Sau, dacă nu bijuterii, măcar niște kahl (kohl, negru de ochi) (aici, puțin despre kohl, într-un interviu pentru Corina Caragea). Doamne ferește să ajungă omu’ să lase podoabele la amana (amanet) că rămâne fără […]