Dupa izolare, incotro?

by Corina Caragea
3 comments

Imi amintesc de vacantele de vara din copilarie. Toate la bunicii de la tara. Cand verile erau lungi, nesfarsite, pe ulita noastra cu doar doi vecini, departe de sosea, cu putinii copii din zona, multele animale, imi amintesc lungul drum catre posta, acolo unde mergeam sa-mi  sun parintii sau si mai lungul drum catre biblioteca de la care imprumutam carti. Adevarate excursii.

Unde mergi in vacanta vara asta? Este intrebarea la care multi din jur au cam acelasi raspuns: undeva la tara, pe aici pe la noi, cat mai izolat, sa gasim o casa doar pentru noi, cat mai departe de altii.

Pandemia ne-a intors acasa, ne-a aratat ce simpla si aproape e de fapt fericirea, ne-a oferit cadou timpul dupa care alergam ca bezmeticii. Ce am facut cu el? Fiecare cum a crezut, caci pandemia ne-a pus tuturor, vrem-nu vrem, si o oglinda in fata…

Turismul a fost facut knock-out de multe ori

Oamenilor le-a fost frica sa calatoreasca si dupa atentate, si dupa eruptiile vulcanilor, si dupa cutremure, inundatii si alte dezastre naturale sau economice. Dar de aceasta data, oamenilor le e frica…de un inamic invizibil. Cum se va apara industria turismului in fata unui asemenea dusman?

Cum vor arata vacantele noastre de acum incolo?

Vom invata noul mod de calatorie si manualul turistului va avea pasi obligatorii de urmat – purtarea mastii, dezinfectarea mainilor, distanta pe plaja, cina in camera de hotel si multe alte restrictii pe care niciunul dintre noi nu si le-ar fi imaginat pana acum.

Apropo, ma apucasem acum ceva timp sa scriu un articol aici pe blog despre revolta locuitorilor unor orase sufocate de turisti. Printre acesti turisti, si eu 🙂 Barcelona, Venetia, Lisabona, Amsterdam, sunt cateva dintre locatiile in care au avut loc manifestatii anti-turisti. Se cautau tot felul de piedici in calea avalanselor de musafiri, pentru ca aceste orase sa fie protejate. Asa a fost introdusa in Venetia taxa suplimentara pentru cei care stau acolo doar o zi. Localnicii se plangeau ca turistii le ridica preturile chiriilor, fac zgomot, gunoi, distrug cladirile. Ce ironie, nu-i asa?

Acum aceste strazi sunt goale, chiar si dupa relaxarea restrictiilor si multe tari cauta solutii sa atraga din nou turistii, caci sunt o parte importanta din ecomonie.

Oare ei vor mai veni? Oare le va fi frica? Oare isi vor mai permite?

Am calatorit in multe locuri in care localnicii depind exclusiv de turism. Familii intregi isi dedica viata servirii turistilor  si dezvolta multe afaceri in aceasta sfera. Si imi amintesc de oamenii atat de prietenosi si ospitalieri din Bali ( cu peste 6 milioane de vizitatori anul trecut) sau Thailanda. Din pacate, probabil ca turistii straini vor fi reprimiti acolo abia spre toamna. Una dintre cele mai scumpe destinatii – Maldive – va deveni si mai greu accesibila. Doar o mica parte dintre resorturile de lux vor putea redeschide, asigurandu-i pe turisti ca sunt in siguranta. Dar daca vrei o vacanta acolo, esti obligat sa stai minim 14 zile, sa platesti o viza de 100 dolari inainte, sa vii cu un test negativ Covid si sa platesti inca unul la fata locului, in aeroport. Apoi sa stai izolat pana vine rezultatul. Abia dupa aceasta nebunie poate incepe vacanta ta…

Eu m-as orienta catre destinatii mai apropiate de Romania

Cum ar fi Grecia. Lefkada cred ca are cele mai frumoase plaje din Europa. Iar romanii pot calatori in Grecia fara restrictii. Nu vor fi nevoiti sa stea in carantina acolo. Si nici la intoarcerea acasa. Se lucreaza la un pachet de masuri care sa fie aplicate dupa data de 15 iunie prin care romanii ce se intorc din Grecia si Bulgaria sa nu mai fie nevoiti sa stea 14 zile izolati. V-am povestit aici despre Lefkada. Noi am ajuns acolo cu masina. In conditiile actuale este varianta ideala. Am inchiriat o casuta numai pentru noi, la pret foarte bun. As spune ca asa este cel mai sigur.

Franta era cea mai vizitata tara din lume. Acum, orice vizitator trebuie sa stea 14 zile in carantina, daca merge acolo pana la finalul lunii iulie.

Spania, a doua cea mai vizitata tara din lume si in acelasi timp puternic lovita de pandemie,  abia asteapta turisti si a anuntat ca de la 1 iulie le deschide granitele fara a fi nevoie de carantina.

In Cipru, turismul inseamna 15% din economia tarii. Daca pe timpul vacantei acolo aveti ghinionul sa va imbolnaviti, statul suporta cheltuielile medicale. Din 20 iunie, romanii vor putea calatori in Cipru , dar trebuie sa prezinte un certificat medical sau sa faca un test Covid pe cheltuiala lor, la sosire.

Vecinii bulgari ne deschid si ei usa si ne primesc in vizita fara carantina, si, ca sa atraga mai multi turisti, ofera pe 23 de plaje sezlonguri si umbrele gratis. Iar restul vor avea reducere la jumatate. La intoarcerea in Romania, cel mai probabil nu vom fi nevoiti sa stam in izolare. Si aici este avantajul ca poti ajunge cu masina. Eu am facut drumul de cateva ori, doar pentru weekenduri si Bulgaria m-a surprins placut.

Sicilia a anuntat ca va suporta jumatate din pretul biletului de avion daca o alegi ca destinatie de vacanta anul acesta, plus o tremie din cazare. Si la muzeu si la situri arheologice poti programa o vizita gratuita, asa cum spune site-ul Evening Standard. Un milliard de euro a pierdut insula odata cu punerea turismului pe pauza. V-am povestit aici despre Sicilia.

Portugalia deschide si ea plajele de pe 6 iunie si asteapta turisti fara restrictii. Iar in Turcia nu veti mai avea parte de faimosul serviciu all-inclusive, mancarea va fi servita la mese, de personalul pregatit cu masti si manusi. Turcii nu au anuntat inca data ridicarii restrictiilor pentru turistii straini.

Sibiul este inclus pe lista celor mai sigure 20 de destinatii de calatorie din Europa in aceasta perioada post-pandemie, alaturi de alte Algarve, Viena, Corfu, Malta si altele. Lista a fost intocmita de “European Best Destinations Organization (EBD)” si o gasiti aici, impreuna cu alte recomandari si informatii de calatorie din fiecare locatie.

Fiecare tara are ritmul si regulile ei, vestile vin de la o zi la alta, asa ca va recomand ca inainte sa cumparati un bilet de avion si sa planuiti o vacanta, sa verificati bine care este situatia la fata locului si ce anume trebuie sa respectati. De asemenea, cum va fi la intoarcerea in Romania. Deocamdata stim doar ca sunt restrictii de transport aerian, nu si de transport terestru si ca stam in carantina la intoarcerea din strainatate, exceptie fac Grecia si Bulgaria. Daca va aventurati chiar pe alt continent, atunci cand se vor ridica restrictiile, eu as face o asigurare medicala care sa acopere toate riscurile. De asemenea, as alege acele cazari dispuse sa returneze banii, flexibile si deschise la schimbarile ce pot interveni.

Ce avem de facut in aeroport?

Atunci cand se vor relua zborurile de pe aeroportul Otopeni si vom putea calatori fara restrcitii, trebuie sa urmam niste pasi. Agentia Europeana de Siguranta in Aviatie a emis un ghid pe care sa il urmam:

  • Se recomanda efectuarea check-in-ului online. Asta este minunat, oricum faceam asta de cate ori puteam. Asa, evitam cozile in aeroport, castigam timp si acum – evitam interactiunile cu alti pasageri sau cu personalul liniei aeriene/aeroportului
  • In aeroport nu mai intra decat cei care au bilet. Nu familia, insotitorii, prietenii care isi iau la revedere. Excpetie fac persoanele care chiar au nevoie de insotitor.
  • Masca este obligatorie. O dam jos doar la controlul vamal si filtrul de securitate.
  • La intrarea in aeroport ne va fi masurata temperatura.
  • mancarea la bord nu va mai fi servita decat pe zborurile lungi si atunci sigilata

Fiecare companie isi ia masuri de siguranta, veti primi si servetele dezinfectante, iar personalul la bord isi schimba infatisarea. Asa este la Qatar Airways, de exemplu:

Iata cum este in aeroportul Hong Kong, acolo unde pasagerul intra intr-o cabina unde este dezinfectat de un robot…

Este clar ca vacantele nu vor mai fi la fel. Cine stie pentru cata vreme. Eu as alege, acolo unde este posibil, masina personala in locul avionului. As alege sa evit locurile aglomerate, atingerea spatiilor comune din aeroport, dar ma intreb: ce vacanta mai e aceea in care toti fugim unii de altii, in care stam ore intregi la coada la muzeu, desigur, la distanta unii de altii, evitam sa ne dam mana, sa  mai mergem la petreceri si festivaluri, luam cina dintr-o farfurie de plastic, pe noptiera, in camera de hotel, ne aducem lenjeria de acasa?? Suna tare ciudat, dar probabil ca aceasta va fi noua realitate pentru pasionatii de calatorii si nu numai, caci calatorim nu numai pentru relaxare, ci si pentru munca, si pentru educatie sau din motive medicale.

Oare cum vor fi preturile in noile vacante? Toate aceste reguli impuse jucatorilor din turism inseamna costuri suplimentare, mai ales dupa o perioada de cosmar in care au stat pe bara…

Din tot acest haos, Romania ar putea avea de castigat ca destinatie turistica

Romanii probabil se vor indrepta catre zonele nedescoperite din tara lor, pentru ca se simt mai in siguranta acasa. Romania ar putea deveni o alegere buna si pentru musafirii din strainatate, care fug de supra-aglomerarile turistice, sunt in cautarea linistii, a naturii, si pe langa asta, tara noastra nu este pe lista tarilor afectate grav de acest virus ce a schimbat fata Planetei in doar cateva luni. Ramane de vazut daca si cum vom profita de aceasta sansa…

 

You may also like

3 comments

Constantin 06/06/2020 - 11:35

Felicitări pentru articol, se simte nostalgia paradisului copilăriei dar și dorul unei vacanțe exotice. Probabil un sentiment incercat de tot mai mulți dintre noi. Multe sfaturi bune și înțelepte pentru cei care se vor aventura în cele patru zări ale lumii. Toate bune și călătorii reușite vă doresc !

Reply
Raul Sebastian 05/06/2020 - 23:19

Din punctul meu de vedere cred ca Grecia va fi o destinație accesibila.Oricum sunt un pic subiectiv, pentru ca eu sunt îndrăgostit de Grecia, și paradoxal am anulat excursia în Grecia anul acesta, plătită integral, datorita acestei situații, dar acum, așteptând și văzând ce se întâmplă, pas cu pas, cred ca tot Grecia, cu mașina, ar fi o soluție viabila. Este doar o părere.

Reply
Szocs Adriana 03/06/2020 - 12:19

Foarte frumos spus. Eu cred că timpul va fi factorul decisiv pentru situația în care ne aflăm. Cred că încet încet vom avea din nou curajul sa fim liberi, fara frica sau teama. Este un proces de durată dar eu cred că noi românii suntem un popor curajos și puternic și am demonstrat acest lucru ori de câte ori am avut ocazia. Începutul este mai greu in orice .

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.